Sportida on vahva, sportida on hea!

, Mai lasteaia õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu Mai lasteaed ühines rõõmsalt ülevabariigilise spordinädalaga. Tervis ja liikumine on meil alati au sees olnud. Osalesime edukalt Pärnumaa tervisenõukogu korraldatud laste liikumisürituste konkursil „Nutiküürust priiks!“, mille kandev idee on laste rühiprobleemide ennetamine.

Tegelikult alustasime oma sporditegevustega juba 1. septembril tarkusepäeva matkaga „Rändame rühikalt ringi“. Selle käigus said nii suured kui väikesed arendada kõiki meeli, rühti ja  liikumisoskust sõbralike „metsloomade“ eestvedamisel viies tegevuskeskuses. Lastel tuli lahendada mõistatusi, kududa ämblikuvõrku, läbida jänese-, siili-, ussi- ja sipelgarada. Öökulli juures tuli proovile panna oma nägemismeel, rebase juures kompimismeel. Jänes kutsus kuulama, hunt haistma ja karu maitsma. Matk lõppes tervislike piknikupaladega.

Liikumisnädalal „Sportida on vahva, sportida on hea“ tegelesid lapsed kergejõustikualadega. Esmaspäev oli pühendatud jooksualadele: tõkkejooks, redelijooks, vormelijooks. Kõik osalejad said näidata ja arendada oma kiirust ja osavust.

 Teisipäeval oli põhitähelepanu viskealadel: vahtodavise, vortexivise, kettaheide, sangaga palli vise. Lapsed õppisid tundma põnevaid viskevahendeid ja -tehnikaid. Sama päeva õhtupoolikul avasime traditsioonikohaselt oma kollektiiviga uue õppeaasta, seekord Jõekääru discgolf’i-rajal. Paljudele oli see esmane kogemus.

Kolmapäev oli eriti tähtis koolieelikutele, sest meie lasteaia kaks vanemat rühma osales ülelinnalisel koolieelikute jooksupäeval „Jooksurõõm kõigi laste põue“. Lapsed sportisid koos Pärnu Kuurordielevandi ja Minionsiga rannajooksul. See oli lõbus ja innustas kõiki lapsi.

Neljapäeva hommik kuulus hüppealadele: teivashüpe, kaugushüpe, ristkeks ja kõrgushüpe. Hüppetehnika kõrval õppisid lapsed tundma oma vastupidamisvõimet.

Selle päeva lõpetas meeleolukas perespordipäev, millest võttis osa lausa 90 protsenti peredest, st üle 350 osaleja. Peredel tuli end proovile panna kaheksas kontrollpunktis, kus ka vanematel oli võimalus katsetada oma oskusi nendel kergejõustikualadel, mida lapsed nädala jooksul olid harjutanud. Sportimist juhendasid ja toetasid lastele tuttavad loomad.

Kõigile, kes kontrollpunktid edukalt läbinud, anti üle medal. Pered said sportlikult aega veeta, pingutada koos hea tulemuse ja eelkõige oma tervise nimel.

Meie lasteaia liikumisürituste sari jätkub veel kahe toreda ettevõtmisega. Septembri lõpus toimub koolieelikutel traditsiooniline matk Tolkuse rabasse ja nooremad rühmad külastavad Männituka talu. Lapsed tutvuvad raba-, vee-, metsa- ja taluloomade ning -lindudega, nende teadmistega loome seoseid loomade ja nende „imeväge“ omavate asenditega laste joogaharjutusi rakendades.

Laste liikumis- ja toitumisharjumuste kujundamisele on pühendatud leiva- ja piimanädalad „Õige toit toetab rühti“. Lapsed näevad lavastust, mis jutustab tervislikest ja mittetervislikest toiduainetest ning kuidas see mõjutab lapse organismi ja liikumisaparaati. Lapsed saavad osaleda liikumismängude päeval, kus iga valitud mäng toetab liikumisharjumuste kujundamist. Meie lasteaia sügis on täis liikumist!

Liikuda on vahva, liikuda on hea, seda Mai lasteaias iga laps teab!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles