Tori tallipõlengu kogukahju on üle 268 000 euro (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Augusti lõpus toimunud Tori tallihoone põlengu kogukahju riigile on 268 300 eurot, sellest enamiku moodustab hoone taastamisväärtus.
Augusti lõpus toimunud Tori tallihoone põlengu kogukahju riigile on 268 300 eurot, sellest enamiku moodustab hoone taastamisväärtus. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Augusti lõpus toimunud Tori tallihoone põlengu kogukahju riigile on 268 300 eurot, sellest enamiku moodustab hoone taastamisväärtus.

Hoones olnud vallasvara kahjusumma on 2332 eurot ja hoone hinnanguline taastamisväärtus 266 000 eurot. Kogukahju oli seega 268 300 eurot, selgub põlengu kahjuteatest.

Põlenud tallihoone number kuus on ehitismälestis. See on osaliselt tules hävinud ja kustutustööde tagajärjel saanud veekahjustusi. Muuhulgas on täielikult hävinud talli katus, sealhulgas puidust kandmik.

Välisperimeetril on osaliselt säilinud müüripalgid ja laetalade otsad. Hävinud on ka kõik avatäited. Osaliselt on kahjustatud avade tellisraamistused.

Seinad, betoonist vahelagi ja kandekonstruktsioon on niiskuskahjustustega ning hoone ümber on põlengurusu ja hoonest välja toodud hein.

Talli kui mälestise säilimise tagamiseks on vaja puhastada raudbetoonist vahelagi kuni betoonist aluspinnani. Samuti on tarvis koristada hoone seest ja ümbrusest põlengurusud, põlenud heinapallid ja muu praht.

Hoonele ajutise katuse ehitus on suure pindala tõttu märkimisväärne rahaline väljaminek. "Soovitav oleks see etapp vahele jätta ja kohe uus katusekandmik ja katus ehitada," märkis muinsuskaitseamet mälestise rikkumise aktis.

Kui see on võimalik kavandada käesolevasse aastasse, ei ole ameti hinnangul konstruktsioone katta vaja, piisab müürlati katmisest õhukese kiirguskindla kilega. Kui see võimalik ei ole, tuleks kogu hoone katta ajutise katusega.

"Kuna aluspind on korralik ja kandev, oleks soodsaim ja kiireim lahendus PVC-kate ilma lisakonstruktsioonideta," märkis muinsuskaitseamet.

Pärnumaal Tori alevikus asuv heinaga täidetud endine hobusetall süttis ööl vastu 26. augusti ja kustutustööd kestsid terve öö. Politsei on põlengu asjaolude väljaselgitamiseks alustanud kriminaalmenetlust.

Tall on osa riigile kuuluvast ajaloolisest Tori hobusekasvandusest, kuhu plaanitakse tulevikus rajada rahvusvaheline hobumajanduse kompetentsikeskus. Praegu rendib ja haldab kasvandust OÜ Tori Hobusekasvandus, mis peaks selle detsembri keskel riigile üle andma.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles