Pootsi-Kõpu kirikus toimub piiskop Platonile pühendatud festivali avakontsert

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PRN01: POOTSI-K
PRN01: POOTSI-K Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Tõstamaa vallas asuvas Pootsi-Kõpu Püha Kolmainu kirikus leiab pühapäeva õhtul kell 16.30 aset piiskop Platonile pühendatud muusikafestivali "Musica hymnis" avakontsert.

Osaleb Tallinna ja kogu Eesti ülipühitsetud metropoliit Stefanus, kes ühtlasi annab meie olümpiamedalistidele üle piiskop Platoni ordenid.

Kontserdil astuvad üles sopran Pirjo Jonas ja kontratenor Ivo Posti, orelil mängib Ulla Krigul ja tšellol Allar Kaasik. Aarne Saluveeri juhatusel laulab Eesti Televisiooni tütarlastekoor ja N. Rimski-Korsakovi muusikakolledži Algirdas Paulavičiuse nimelist noorte kammerorkestrit juhatab dirigent Aleksei Vassiljev Venemaalt.

Kõlavad Pergolesi, Mozarti, Bleive, Süda, Pärdi ja Grigorjeva teosed.

Kontsert on tasuta, kuid oodatud on vabatahtlikud annetused kiriku restaureerimise heaks.

Eesti apostliku õigeusu kiriku veebilehel on piiskop Platoni eluloo ja tähtsuse võtnud kokku preester Jüri Ilves.

Eesti piiskop Platon, ilmaliku nimega Paul Kulbusch sündis 1869. aastal Pootsi-Kõpus Pärnumaal kohaliku õigeusu kiriku köstri peres. Paul õppis Arusaare õigeusu kihelkonnakoolis, seejärel Riia vaimulikus koolis ja seminaris ning Peterburi vaimulikus akadeemias. 1917. aastal nõustus preester Paul vastu võtma piiskopikoha Eesti õigeusu kirikus ning tema piiskopinimeks sai Platon.

Peatselt tõusis päevakorda Eesti piiskopkonna moodustaminegi, mille vastu olid iseäranis Riia venelased, kuna Eesti kuulus tollal Riia piiskopkonna alla. Noil ärevatel aegadel oli Kulbusch aktiivne Eesti iseseisvuse eest seisja, võttes osa Eesti Maapäeva tööst. 1918. aasta 21. detsembril, kui enamlased olid teistkordselt haaranud võimu Tartus, otsustasid õigeusu, protestandi, katoliku ja juudi vaimulikkond koos tegutseda.

2. jaanuari õhtul vangistasid enamlased piiskop Platoni ning ta hukati 14. jaanuaril 1919. aastal Tartu Krediidikassa keldris, sama saatus tabas preestreid Nikolai Bežanitskit ja Mihhail Bleivet.

Piiskop Platoni haud asub Tallinna Issandamuutmise peakirikus, mille õuel on ka piiskop Platoni mälestussammas. 2000. aastal kuulutati piiskop Platon ja koos temaga kannatanud preestrid Mihhail ja Nikolai pühakuteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles