Kirgliku kollektsionääri meelespea

, Tallinna botaanikaaia dendroloog
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Dendraariumiks nimetatakse puittaimede kollektsiooni Eestist ida pool asuvas kultuuriruumis (tuletatuna kreeka keelest), arboreetumiks aga lääne pool (tuletatuna ladina keelest). Kui kollektsiooni taimede, muruväljakute ja teedevõrgu paigutamisel on kasutatud maastikuarhitektuuri võtteid, on tegemist dendropargiga.

Teadlikul dendraariumi planeerimisel on esmane taimede paigutamise eskiis hädavajalik, et tulevikus tagada taimedele head valgustingimused. Taimede kaitseks ulukite eest on vaja piirdeaeda.

Kui taimed on paigutatud dendraariumisse suguluse järgi, on seal hea teha loodusõpet ja õppida tundma puittaimi. Samal ajal on suguluse järgi istutatud dendraariumid rohkem ohustatud taimehaigustest ja kahjuritest, sest suur hulk taimekahjustajatest on spetsialiseerunud kindlale taimeperekonnale. Dendraariumi saab üles ehitada ka taimede päritolupiirkonna järgi, siis valitseb geograafiline põhimõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles