Maaomaniku luksus – jalutuskäik isiklikus pargis

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Inimene tunneb ennast hästi, kui tema ümber on kaunis loodus,” märgib Teispere talu perenaine Malle Lilleste.
“Inimene tunneb ennast hästi, kui tema ümber on kaunis loodus,” märgib Teispere talu perenaine Malle Lilleste. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu ümbruse eramaadel leiab toredaid inimkätega kujundatud metsatukki ja pargihakatisi, dendropargi mõtet arendab Varbla vallavalitsuski. “See, et talupidaja või maaomanik hakkab rajama oma parki, pole Eestis erandlik,” tõdeb Tallinna botaanikaaia dendroloog Olev Abner.

Aare ja Malle Lilleste on Audru vallas Jõõpre kiriku läheduses üles ehitanud esivanemate talu, mille pererahvas omal ajal Siberisse küüditati. 1991. aastal alustati nullist: langetati aastakümnetega kasvanud noor mets, tehti maaparandus, ehitati tee, veeti elekter ja puuriti uus puurkaev.

Hoovi ala laiendati iga aastaga järjest võsa langetades ja kände juurides. Kändudest on saanud nüüdseks mäed ja künkad, mis kujundavad talu hoovi maastikku. Süvendati vana jõekäär ja korrastati looduslik saar, mis on omaette vaatamisväärsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles