Hobuste väärkohtlemise süüdistus ei leidnud kinnitust

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toris peetavaid riigimärasid käis üle vaatamas Eesti hobusekasvatajate seltsi aretuse peaspetsialist Andres Kallaste.
Toris peetavaid riigimärasid käis üle vaatamas Eesti hobusekasvatajate seltsi aretuse peaspetsialist Andres Kallaste. Foto: Urmas Luik

Veterinaar- ja toiduameti Pärnumaa veterinaarkeskus kontrollis Tori hobusekasvanduse hobuste pidamistingimusi ja tervist pärast Lõunalehes ilmunud artiklit, kus olukorda Tori tallides nimetati katastroofiliseks.

“Pärnumaa veterinaarkeskus korraldas 21. septembril Tori hobusekasvanduses kontrolli loomade heaolu ja loomatervise nõuete täitmise hindamiseks,” teatas maaeluministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Eva Lehtla.

Kontrollimise ajal oli Tori hobusekasvanduses 49 PRIAs (põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametis) kirja pandud hobust, neist 28 kuuluvad riigile.

Maaeluministeeriumi avalike suhete osakonna nõuniku kinnitust mööda kontrollisid veterinaararstid loomade tervise- ja heaolunõuetest kinnipidamist.

“Kontrollimine näitas, et hobused on Toris heas seisus,” edastas Lehtla. “Hobuste söötmine ja jootmine on vastavuses vajadustega, hobuste boksid on puhtad ja ruum küllaldaselt valgustatud.”

Pidamistingimused ja hobuste tervislik seisund Toris kerkisid avalikkuse ette pärast 15. septembril Lõunalehes avaldatud artiklit “Kaks eakat vana tüüpi Tori mära pääsesid katastroofilisest olukorrast”. Selles kirjeldati, kuidas Valgamaal hobuseid kasvatav Ute Wohlrab päästis Tori hobusekasvandusest kaks riigile kuuluvat mära, kelle maaeluministeerium Wohlrabi palvel talle tähtajata kasutamiseks kinkis.

“Viletsas seisus hobused pääsesid äärmuslikest oludest, kuid 28 hobust pidid veel sinna jääma,” kirjutas Lõunaleht.

“Kui nägin, milline on hobuste elu seal, olin šokeeritud,” ütles Wohlrab Lõunalehele. “Üldine olukord Toris on halb. Mina ei tahaks olla see kohalik veterinaarametnik, kes on saatnud aastaid ministeeriumile teateid, et hobustega on kõik korras.”

Wohrabi talus kontrollis Valgamaa veterinaarkeskus hobuste pidamise tingimusi 7. septembril.

“Hobused olid veterinaararsti hinnangu kohaselt heas toitumuses, hoolitsetud, rahulikud ja inimsõbralikud,” edastas Lehtla. “Loomade heaolu vastas kehtivatele nõuetele.”

Valgamaa veterinaarkeskuse kinnitusel on Torist toodud kaks hobust paigutatud eraldi aedikusse, kus nad otseselt teiste hobustega kokku ei puutu.

Kahe riigihobuse Wohlrabile üleandmise vastu protestis nii Eesti hobusekasvatajate seltsi juhatus kui mitu hobusekasvatajat Pärnumaalt ja kaugemaltki. Hobusekasvanduse õuel korraldati pikett, nii et esmane katse hobused Torist viia Wohlrabil ebaõnnestus.

Kasvatajad avaldasid kahtlust, kas hobuste pidamise tingimused Wohlrabi talus Kuigatsis on paremad, kuivõrd Toris talvituvad loomad tallides igaüks oma latris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles