Loodusmajas kütab kirgi Rosetta finaal

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pernova astronoomiaringi õpilased elavad sel nädalal kaasa kosmosemissiooni lõpetamisele.
Pernova astronoomiaringi õpilased elavad sel nädalal kaasa kosmosemissiooni lõpetamisele. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pernova loodusmaja astronoomiaringi õpilased jälgivad sel nädalal põnevusega Euroopa kosmoseagentuuri (ESA) sondi Rosetta tosin aastat kestnud missiooni kaunist lõpetamist, mil teadlased kukutavad sondi komeedile tema robotmaanduri Philae juurde ja "ema ja laps" jäävad miljoniteks aastateks koos kosmosesse tiirlema.

2. märtsil 2004 ühes maandumismooduliga Philae startinud satelliit Rosetta pidi uurima Maast väga kaugel asuvat komeeti P67 / Churyumov-Gerasimenko. Lend komeedile kestis kümme aastat ja sinna õnnestus maandada moodul, mis tegi vajalikud mõõtmised.

Rosetta ja Philae missiooni võis lugeda lõppenuks, sest mooduli energiasüsteem lakkas töötamast, ent komeedi lähenedes Päiksele laadis taevatüki jäisesse kaljuprakku kukkunud maandur oma päikesepatareid ja "ärkas ellu", lähetades emalaevale lisainformatsiooni. Selle sündmuse järel tegi ESA maailma lastele filmi, kuidas ema Rosetta saadab väikse Philae komeedile, kus see läheb kaduma. Mõne aja möödudes võtab laps emaga ühendust ja teatab, et temaga on kõik korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles