Video ja galerii: Sookoll viis kaitseliitlased ja tegevväelased Tõstamaa metsadesse

, Kaitseliidu Pärnumaa maleva teavituse ja tsiviil-sõjalise koostöö spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Nädalavahetusel oli mets siblimist täis. Kes linnast välja sõitis, kohtas suure tõenäosusega oma teel mõnda oranžis vestis jahimeest. Tõstamaa vallas sõitsid peale jäägrite džiipide mustade numbrimärkidega Kaitseliidu sõidukid, mis andsid märku Kastna-Jäärumetsa vahelisel alal toimuvast Sookolli võistlusest.

Sookoll on Pärnumaa maleva korraldatav jaoõppus, kus kokku harjutanud jalaväejagu saab ennast proovile panna ja võrdluses teiste võistkondadega välja selgitada parima. Jao moodustab üheksaliikmeline meeskond, kuhu peale jaoülema kuuuluvad eri spetsialistid nagu TT-granaadiheitur, kuulipildur, sidemees, sanitar.

Seekordsest Sookollist võttis osa neli meeskonda: kaks Kaitseliidu Pärnumaa malevast, tegevväelastest koosnev Scoutspataljoni võistkond ja Läti vabatahtliku riigikaitseorganisatsiooni Zemessardze esindus.

Reede õhtust kuni pühapäeva lõunani tuli võistlejail läbida palju kontrollpunkte. Läbitud teekonna pikkus sõltus jao valitud marsruudist, aga jäi korraldajate hinnangul 70 kilomeetri kanti. Kuna alal oli vastutegevus, tuli marsruuti hoolikalt valida ja parim lahendus selleks oli kasutada metsa oma liikumise varjamiseks.

Kontrollpunktides said meeskonnad päid ja konte murda ülesannete lahendamisega. Võistlus algas reede õhtul Kikepera harjutusväljal pimedas laskmisega, kus laskeharjutused tuli sooritada valgusraketi valguses, ja pühapäeva hommik lõppes täisvarustuses neljakilomeetrise lõpujooksuga. Sinna vahele jäid pioneeri-, meditsiini-, side- ja muud ülesanded.

Scoutspataljoni meeskonna esindaja nooremleitnant Tuule sõnade kohaselt oli jao esmane tagasiside positiivne ja mehed jäid võistlusega rahule. Huvitavamate kontrollpunktidena nimetas ta laskmist ja öist luureülesannet. Alati on osalejatele meeldinud paintball`i-klubi NastyDog korraldatav värvikuulilahing.

Võit jäi kindlalt Pärnumaale ja parimaks osutus Pärnumaa maleva Vändra jagu. Neile järgnesid teise koha saavutanud Scoutspataljon ja kolmanda koha välja võidelnud Läti Zemessardze võistkond.

Eraldi said ära märgitud Läti ja Scoutspataloni jaoülem, kes paistsid silma kindla juhtimise poolest.

"Tänan osalejaid ja soovitan malevlastel tulla järgmiselgi aastal Sookollile oma võimeid proovile panema," sõnas Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik kolonelleitnant Tõnu Miil. "Neil, kes veel Kaitseliitu ei kuulu, soovitan meiega liituda, osaleda aasta jooksul õppustel ja järgmisel Sookollil näeme!"

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles