Loengus tuleb juttu lapse koolivalmidusest

Anu Villmann
, Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa Rajaleidja keskuse psühholoog Kaire Külaots.
Pärnumaa Rajaleidja keskuse psühholoog Kaire Külaots. Foto: Ants Liigus

Pärnumaa Rajaleidja keskus ootab esimesse klassi minevate laste vanemaid kuulama tasuta loengusarja "Lapsest saab koolilaps".

Sarja esimene loeng toimub 13. oktoobril ja siis räägib Pärnumaa Rajaleidja keskuse psühholoog Kaire Külaots lapse koolivalmidusest.

"Püüame üheskoos otsida vastuseid küsimustele: kas laps on kooliks valmis; kuidas pere on kooliks valmis; millised muutused ja probleemid võivad esile kerkida seoses lapse kooliminekuga ja kuidas nendega toime tulla; kes ja kuidas saab kõige paremini hinnata lapse koolivalmidust. Ühesõnaga, räägime lapse füüsilisest, vaimsest ja sotsiaalsest küpsusest," seletas Külaots.

Lapse koolivalmiduse hindamisel on psühholoogi sõnutsi oluline roll nii lapsevanemal kui lasteaiaõpetajatel ja vajadusel perearstil ja ülejäänud spetsialistidel nagu logopeed, psühholoog, eripedagoog ja sotsiaalnõustaja.

Oma kogemusest teab Külaots, et kooliminejate vanemaid on ikka ja jälle huvitanud, kas ja millal taotleda lapsele aasta koolipikendust, kas kooli võib minna ka kuueaastaselt ja millised võimalused on koolil toetada erivajadustega õpilasi. Selliseid küsimusi kuuleb psühholoog aastast aastasse. Kuid päritakse ka väga konkreetselt oma lapse kohta. Nagu näiteks: mida teha kui laps on väga vaikne ja klassi ees kõva häälega vastata ei taha? Kas lapsel peaks juba esimeses klassis olema nutitelefon? Mille järgi valida lapsele kooli?

Külaotsa jutu järgi on lapsel ja vanemal ootused kooli suhtes ja vastupidi.

"Väga oluline on see, kuidas need ootused omavahel kokku sobituvad, sest sellest sõltub edasine koostöö kooli ja kodu vahel ning lapse enesetunne õppetöös. Edukas saab olla see laps, kes tunneb ennast enesekindlalt ja hästi. Meie ülesanne täiskasvanutena on aidata lastel sellisteks kasvada," rõhutas psühholoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles