Tööta noored vajavad abikätt

Siiri Erala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ise noorte töötute hulka kuulunud Karin Pulst õpetab nüüd koolilapsi tööd otsima.
Ise noorte töötute hulka kuulunud Karin Pulst õpetab nüüd koolilapsi tööd otsima. Foto: Urmas Luik

“Mul sündis laps ja jäin temaga koju, aga 21–22aastaselt, kui soovisin taas tööle minna, avastasin, et selliseid töökohti Pärnus väga polegi,” räägib praegu noori töötuid nõustav, kuid kunagi ise keerulises olukorras olnud Karin Pulst.

Pulsti lugu pole sugugi erandlik. Noored emad kuuluvad riskigruppi, kes võivad hõlpsasti langeda erihariduse ja töökogemuseta NEET-noorte sekka. Samuti on keeruline tööle saada põhi- või keskkooli pooleli jätnud noortel ja neilgi, kelle kodune majanduslik olukord on väga keeruline. Pulsti päästis praktikakoha vastuvõtmine ning lapsehooldustoetuse saamine töötukassalt. “Nemad maksid neli kuud enne lasteaiakoha saamist erahoiu kinni, et mina saaksin tööle minna,” meenutas Pulst.

Praegu töötab naine Pärnus karjääriinfo spetsialistina ja sõidab mööda maakonna koole, et õpetada noori tööd leidma ja suunata neid õiget eriala valima. “Mina ütlen alati, et minge õppima seda, mis teie hingele pai teeb. Muidu ei lõpeta te seda eriala äragi, sest motivatsioonist jääb puudu. See on ainuke kindel asi,” ütles Pulst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles