Galerii: Piimanädal Pillerpalli moodi

, Pillerpalli lasteaia õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Iga õppeaasta alguses toimub haridusasutustes vahvaid üritusi. Pärnu Pillerpalli lasteaias on just septembri viimane nädal kujunenud piimanädalaks, mil jagub tegevust nii lastele kui täiskasvanutele.

Kui varem on meid teiste hulgas külastanud lausa elusuuruses lehmamakett, siis sellel aastal asusime juba nädala alguses innukalt tutvuma piimast tehtud toodetega - neid otsiti rühmades nii reklaamlehtedelt kui raamatutest, innukamad proovisid aga menüüst häälikuid kokku veerides leida piimast valmistatud toite või toiduaineid.

Seejärel asuti rühmades võid valmistama, sest ees ootas parima maitse väljaselgitamine. Võiteoks oli vaja ainult vahukoort ja vähemalt liitrist purki ja pooltund vahukoore kloppimist võiski alata. Mõnel lapsel andis kätele hoogu juurde laulu kuulamine, teisele lisas energiat sõbra ergutamine.

Loosi järgi segas iga rühm võisse paraja koguse mingit kindlat ürti või toiduainet, loosikastis oli kuus maitset: küüslauk, murulauk, till, sool ja šokolaad, muidugi ei puudunud valikust tavaline maitsestamata või.

Valmistamisele järgnes väljapanek ja degusteerimine, pärast seda sai iga laps valida endale meelepäraseima maitse. Tulemusi kokku võttes selgus, et Pillerpalli lemmikuks osutus muidugi šokolaadimaitse. Laste meelest oli või valmistamine raske, ent seda väärt, sest ise tehtud on ju alati hästi tehtud.

Järgmisel päeval toimus ekskursioon Männituka tallu, kus kahe rühma lapsed tutvusid lehmade ja nende eluoluga. Peale selle said lapsed maitsta seda õiget ja värsket lehmapiima. Laste sõnutsi maitses see rammusalt ja isegi veidi magusalt, igatahes teistmoodi kui emme ostetud poepiim. Samuti jäi neile külaskäigust meelde, et lehmi lüpsavad robotid ja lehmad tunnevad ise ära, millal oleks vaja lüpsma minna.

Täiskasvanutele toimus Mätliku talumeierei toreda perenaise Mirjam Pikkmetsa eestvedamisel õpituba, kus õpetati leibjuustu valmistama. Põnev oli näha, kuidas protsess algusest lõpuni kulgeb. Teisalt toodi välja seoseid juustuvalmistamise ja võiklopsimise vahel. Kogu tegevus võttis aega umbes kaks tundi, lõpuks küpsetati juust pannil kuldpruuniks. Grilljuustu mekiti mõnusa pohlamoosiga, mis kokkuvõttes tunnistati päris heaks maitsekoosluseks, kuid kuuldus ettepanek proovida seda juustu tulevikus näiteks murakamoosiga. Kõik soovijad said soetada talumeierist teisigi põnevaid piimatooteid.

Piimanädala lõpetas rühmade individuaalne kommikonkurss, mille iga rühm lahendas isemoodi, ainus kriteerium oli, et valida tuleb Kalevi sortimendist. Saladuskatte all võib öelda, et õpetajad saavad siis jõuluvanale teada anda, milliseid komme Pillerpalli lapsed parema meelega advendiajal nosiksid.

Piimanädala Pillerpallis võib selleks aastaks kokku võtta lapsesuu abil: on ikka tore, et see piim meil olemas on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles