Kommentaar: Edu oleneb hästi läbi mõeldud äriplaanist

, KredExi ettevõtlus- ja ekspordidivisjoni juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehar Kütt.
Lehar Kütt. Foto: PP

Stardilaen ja selle kõrvale pakutav KredExi käendus on üks viise, kuidas riik aitab kaasa ettevõtete loomisele ja nende kiirele kasvule.

Stardilaenu summa on 2000 – 64 000 eurot, laenusaaja võib olla alustav või kuni kolm aastat tegutsenud ettevõte. KredEx käendab laenust kolmveerandi ehk 75 protsenti, millele lisandub ettevõtja isiklik käendus 30-40 protsenti.

KredExi käendusega stardilaenu kaasfinantseerib Euroopa sotsiaalfond ja seda väljastab mitu panka.

Mullu väljastati KredExi käendusega stardilaenu 67 ettevõttele summas 1 656 000 eurot, sellest Pärnumaale kolmele ettevõttele summas 105 000 eurot.

Laenuvõtjate arv ja laenusumma kasvasid 2010. aastal 2009. aastaga võrreldes ligi kaks ja pool korda.

Riigis on aastatel 2008–2010 KredExi stardilaenu saanud 125 ettevõtet summas 3 045 000 eurot, sellest Pärnumaa seitse ettevõtet kokku 203 000 eurot.

Stardilaenu taotlejatel soovitame hästi läbi mõelda oma äriplaan, sest paljuski sõltub sellest nende äri edu.

Tulevane ettevõtja võiks endale esitada näiteks sellised küsimused. Mille poolest on minu toode või teenus turul unikaalne ja kes on valmis selle eest maksma? Kes on minu konkurendid? Kui palju pean müüma, et äri oleks kasumlik?

Samuti on olulised realistlikkus ja konservatiivsus kulude-tulude kavandamisel, plaanide B ja C olemasolu, ettevõtja teadmised ja kogemused valitud turul ning pühendunud eestvedajad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles