Silvia Paluoja: Raudtee unistusse on löönud mõrad

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silvia Paluoja
Silvia Paluoja Foto: PP

Kuulen juba ette urinat neilt, kes siinkirjutajat on nimetanud kavandatava Balti raudtee, Rail Balticu vaenlaseks. Aga teema vajab rääkimist, mis sest, et majandusministeeriumi kõrval projekti ühe tellija, tehnilise järelevalve ameti aastapäevad tagasi korraldatud avaliku arvamuse uuringu järgi hindas Rail Balticu mõju positiivseks 73 protsenti projektist teadlikest Eesti elanikest.

Siiski avaldas Postimees 30. septembril tuntud ja eri valdkondade esindajate avaliku pöördumise “Eesti tuleviku nimel tuleb peatada Rail Balticu rajamine kavandatud kujul”. Pöördujad nendivad, et “Rail Baltic on Eesti mõistes enneolematu koloss” ja et “kogu Rail Balticu tasuvusuuringu teinud firma AECOM ega tema esitatud arvutused pole usaldusväärsed”.

Avaliku elu tegelased tunnevad muret ja kaasvastutust Eesti tuleviku pärast ja intelligentsi helisema keeratud äratuskell toob mõttesse “40 kirja”, millega haritlased kaitsesid 1980. aastal eesti keelt venestamise vastu ja tugevnes rahva ühtsus oma kultuurieliidiga. Aga unelmate projekti käsitlust madala valuläve tasandilt on tõtatud tembeldama poliitiliseks tellimuseks, justnagu ei osataks enam üldse või kardetakse avalikult oma peaga mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles