Riigikohus rahuldas Varbla valla elaniku tuulikukaebuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraator.
Tuulegeneraator. Foto: Ants Liigus

Riigikohus rahuldas täna Varbla valla elaniku Arne Albergi kaebuse ja tühistas Tamba tuulegeneraatorite ehitus- ja kasutusload, kuna planeeringu elluviimise käigus püstitati oluliselt kõrgemad tuulikud kui detailplaneeringus ette nähtud. Samal ajal on kõrguse piirangul naabrite õigusi kaitsev toime, mille järgimine on ehitusloa andmisel üks esmastest põhinõuetest.

Riigikohtu halduskolleegium märgib, et tuulikutüübi muutmine iseenesest ei ole õigusvastane, kui sellega ei kahjustata avalikku huvi või kolmandate isikute õigusi. Praegusel juhul muudeti aga tuulikutüübi kõrval mitme ehitise parameetreid, sealhulgas tuulikute kõrgust. Nii tohib detailplaneeringus lubatud 85 meetri asemel ehitusloa järgi ehitada 149,5 meetrit kõrged tuulikud.

Seaduse kohaselt tuleb ehitus- ja kasutuslubade andmisse kaasata igaüks, kelle puhul on võimalik ette näha, et haldusakt hakkab piirama tema õigusi. Kõnealusel juhul seda aga ei tehtud. Lubatud kõrgusepiirangut aga ületati ilmselgelt. Samuti ei kaalunud vald varianti jätta kasutusload ehituslubade puuduste ja tuulikute mõjude tõttu andmata.

Kõnealustest rikkumistest piisab kolleegiumi hinnangul selleks, et tunnistada tuulikute ehitus- ja kasutusload formaalselt ja materiaalselt õigusvastaseks.

"On selge, et kasutuslubade tühistamine selles kohtuasjas toob kaasa ettevõtlusvabaduse olulise riive, sest kehtivaid ehituslube usaldades on tehtud märkimisväärne investeering, tuulikud on püstitatud ja need töötavad," vahendas riigikohtu kommunikatsiooniosakonna juhataja Merje Talvik.

Kolleegium rõhutab, et vallal on õigus ja kohustus uuesti kaaluda kasutuslubade andmist, järgides kõiki kehtivaid õigusnorme. Seejuures on võimalik lõplike kasutuslubade andmise otsustamiseni anda ajutised kasutusload. Muu hulgas läheb neid vaja, mõõtmaks tegelikku tuulikutest lähtuvat müra. Samuti saab vastandlike õiguste ja huvide vahel tasakaalu saavutamiseks kehtestada lõplike kasutuslubade kõrvaltingimusi.

Kommentaarid:

"Kui vallavanem või tuulepargi arendaja siin all elaks, siis kas neile meeldiks?" küsis riigikohtusse kaebuse esitanud Arne Alberg. Ja täpsustas, et ta pole kellegi peale pahane. Siiski peab eakas mees tähtsaks õiglust.

Alberg on seda meelt, et vald ei ole arvestanud kohalike inimestega. Tema hinnangul tulnuks inimestega rohkem nõu pidada. "Algul pidid tulema väiksemad tuulikud ja kaugemale," lausus ta. Lisades, et kuigi tuulikud ei tohiks olla krundile lähemal kui kilomeeter, jääb tema maast lähima tuuleveskini vaid 300 meetrit.

Albergi sõnutsi kostab tema hoovi pidevalt tuulikute müra. "Teatud ajal ja teatud tuulesuunaga häirib see väga," kinnitas ta.

Varbla vallavalitsus ja Tuuleenergia OÜ jäävad esialgu tänast riigikohtu otsust kommenteerides napisõnaliseks.

Praegu valdade ühinemisläbirääkimistel viibiv Varbla vallavanem Sivar Tõnisson tõdes, et ta pole jõudnud äsjase kohtulahendi suhtes seisukohta võtta. "See on nii uus asi, et praegu sellest rääkida," põhjendas ta.

Et käimas on tihe ühinemisläbirääkimiste aeg, pole Varbla vallavanem jõudnud veel kohtuotsust lugeda. Ta lubas, et vald võtab kindla seisukoha selle nädala lõpuks.

Küsimusele, kui palju vald vallaelanikega aru pidas, vastas Tõnisson, et planeerimisprotsess on avalik. "Keegi ei saa väita, et nad ei pääse infole ligi," lausus Tõnisson.

Varbla vallavanem märkis, et kümme aastat tagasi, kui detailplaneering tehti, oli tehnoloogia hoopis teine. Nii on tema hinnangul nüüdisaegsed suured tuulikud vanematest ja väiksematest märksa vaiksemad, kuigi seda on väga raske mõõta ja tõestada.

Tuuleenergia OÜ projektijuht Sven Aasa sõnas Pärnu Postimehele, et tema sõidab tööasjus Eestis ringi ega tea tänasest riigikohtu otsusest midagi. "Enne kui midagi öelda, peab lugema otsust," lausus Aasa. Ta lisas, et pärast juristidega arutamist on võimalik öelda, mis saab edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles