Lapsed asuvad küünlaümbriseid ja kasutatud patareisid koguma

Raido Keskküla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilaste kogutud küünlaümbrised.
Õpilaste kogutud küünlaümbrised. Foto: Kuusakoski

Eesti üks suuremaid keskkonnakampaania "Küünlaümbriste jaht" alustas oma neljandat hooaega. Seekord koguvad lapsed peale teeküünlaümbriste kasutatud patareisid. Kampaania kestab tuleva aasta 31. jaanuarini.

Keskkonnakampaania korraldaja MTÜ Tuleviku Heaks juhatuse liikme Mari-Liis Kallismaa andmetel on "Küünlaümbriste jahil" kolme aasta jooksul osalenud üle 20 000 lapse, kes on kogunud ligikaudu 6,2 miljonit alumiiniumist teeküünlaümbrist.

"Loodame, et selle kampaaniaga saab maagiline kümne miljoni küünlaümbrise piir ületatud," lausus Kallismaa. "Sel aastal saavad lapsed esimest korda koguda kasutatud patareisid. Selgub iga maakonna parim, patareitäht."

Eelmisel hooajal oli küünlaümbriste kogumisel Pärnumaa tegusaim Pärnu Rääma põhikooli 6.c klass. Pärnumaa jäi üleriigilises arvestuses maakondadest neljandaks.

"Küünlaümbriste jahi" peatoetaja Krediidipanga müügi- ja turundusjuhi Anne-Ly Kaljase hinnangul on investeering laste käitumisharjumuste kujundamiseks parim, mida jätkusuutliku Eesti heaks teha saab.

"Vastutustundlik ressurssidega käitumine, nende seas nii finantside kui keskkonnaga, on kauakestva edu võti," sõnas Kaljas. "Krediidipangale on oluline, et Eesti puhas loodus jääks kestma aastateks. Seepärast usume, et harjumus hoida keskkonda on üks paremaid traditsioone, millest Eesti inimesed võiksid juhinduda."

Keskkonnakampaania teise peatoetaja AS Kuusakoski juhatuse esimees Kuldar Suits kinnitab, et "Küünlaümbriste jahi" eesmärk on õpetada lastele jäätmete sortimise ja taaskasutuse olulisust. "Küünlaümbriste tavajäätmetest eraldi kogumine muudab keskkonda puhtamaks, kuna alumiinium ei lagune loodusesse sattudes kunagi ja seda saab materjalina uuesti kasutusse võtta," rääkis Suits.

"Me ei kutsu lapsi üles selle keskkonnakampaaniaga tarbima, vaid olema loovad ja leidma kohti, kus tühje küünlaümbriseid ja kasutatud patareisid juba niikuinii tekib," sõnas Suits.

Tühjade patareide kogumiseks viib MTÜ Eesti Pakendiringlus kampaanias osalevatesse koolidesse ja lasteaedadesse eraldi kogumiskastid. Kampaania käigus oodatakse kogumiskastidesse ainult AA-, AAA- ja nööp-patareisid.

Lisainfot keskkonnakampaania kohta saab veebilehelt www.kuunlajaht.com.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles