Kommentaar: Naabrinaine või kindlustus?

Teet Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selleks, et dementsete eest hoolitsevaid omakseid vaesusest päästa, on Eestil valida nelja võimaluse vahel, millest enamik Pärnu Postimehega rääkinuid eelistas kohustuslikku solidaarset kindlustussüsteemi.

Tiit Loimi Tartu ülikooli sotsioloogia eriala magistritöös “Eesti ja nelja Euroopa riigi pikaajalise hoolduse süsteemi analüüs omastehooldajate perspektiivist” on kirjeldatud nelja Euroopa hooldusmudelit. Need on riigi vastutus (näiteks Rootsi), nõrgemaid kaitsev liberaalne mudel (näiteks Suurbritannia), peresid toetav kindlustussüsteem (näiteks Saksamaa) ja immigrantidele tuginev mitteametlik hooldus (näiteks Kreeka ja Itaalia).

Rootsis pole sugulastel kohustust pereliikmete eest hoolitseda. Sotsiaalteenuste seaduse järgi peab igaühel olema mõistlik elatustase. Põhiosa rahast tuleb maksudest, eraisikute panus on alla viie protsendi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles