Tuuliki Kasonen: Kõrgemad tuulikud annavad parema lahenduse

Tuuliki Kasonen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuuliki Kasonen.
Tuuliki Kasonen. Foto: PP

Hiljaaegu tühistas riigikohus Pärnumaal Tamba tuulepargi ehitus- ja kasutusload. Kohtule kaebuse esitaja tõi ühena põhjustest välja, et kahest tuulikust lähtuv müra on väga vali ja häiriv.

Samal päeval, kui uudis meedias levima hakkas, käis “Aktuaalne kaamera” Tamba tuulepargis, lindistas 100 meetri kaugusel töötavatest tuulikutest vaikust ega leidnud Tamba külast kedagi, kes müra üle kurtnud oleks. Merekohin pidavat tugevam olema. Nii et mine võta kinni, milles kaebuse tegelik põhjus oli. Aga fakt on see, et riigikohtu otsused on lõplikud ja täitmiseks.

Müra on üsna hästi hinnatav mõju, mida on võimalik juba tuulepargi rajamise eel arvutada. Selleks kasutatavad mudelid ei võta taotluslikult arvesse hooneid ega puid, mis tegelikkuses müra levikut takistavad, ja annavad seetõttu tegelikkusega võrreldes kõrgema tulemuse. Teisisõnu: inimesed ei peaks pelgama, et tuulikud teevad tööle hakates rohkem müra kui prognoositi. Samuti ei tasuks karta uusi kõrgemaid tuulikuid, sest hoopis vanemal tehnoloogial põhinevad ja madalamal töökõrgusel töötavad tuulikud tekitavad rohkem müra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles