Kablis silmati üliharuldast linnuliiki

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Kose

Üleeile varahommikul märkas keskkonnaagentuuri spetsialist Jaak Tammekänd Kablis lähipäevil Eestis esimest korda kohatud Siberi raati, kelle ladinakeelne nimetus kõlab uhkelt: Prunella montanella.

“See on müstika!” lausus Eesti linnuharulduste komisjoni esimees Margus Ots Eesti linnuliikide nimistusse 387. lisandunud Siberi raadi viimaste päevade vaatluste kohta Eestis ja meie naaberriikides. “See liik on üliharuldane eksikülaline, aastate peale on Siberi raati kogu Euroopas nähtud umbes 30 korral. Viimase nädala jooksul on teda märgatud aga juba ligikaudu 90 juhul, peamiselt Rootsis ja Soomes.”

Eestis on praeguse seisuga kirja saanud neli haruldase külalise vaatlust. Esimest korda märkas Siberi raati Pärnu linnumees Margus Ellermaa eelmisel reedel Ruhnu saarel, üleeile ja eile hommikul rõngastati kaks haruldust Kablis, samuti on lindu vaadeldud Saaremaal Sõrve säärel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles