12 sammu legendaarse linnaarendaja Brackmanni jälgedes

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Oscar Alexander Brackmann sündis 175 aastat tagasi 1841. aasta  22. oktoobril (vana kalendri järgi 10. oktoobril) Tuula kubermangus Mihhailovskojes suhkruvabrikandi peres.
Oscar Alexander Brackmann sündis 175 aastat tagasi 1841. aasta 22. oktoobril (vana kalendri järgi 10. oktoobril) Tuula kubermangus Mihhailovskojes suhkruvabrikandi peres. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Oscar Alexander Brackmann oli sündinud 175 aastat tagasi 1841. aasta  22. oktoobril (vana kalendri järgi 10. oktoobril) Tuula kubermangus Mihhailovskojes suhkruvabrikandi peres. Tema perekonna juured ulatuvad Pärnumaale. Oma koolipõlve veetiski nooruk Pärnus sugulaste juures ja siin lõpetas ta kõrgema kreiskooli.

Lõpetanud 1866. aastal Tartu ülikooli õigusteaduskonna magistrikraadiga, asus tulevane Pärnu linnapea tööle Ventspilsi raesekretäri abina. Järgmisel aastal nimetati ta Pärnu linna ülemfoogtiks, edasi raesekretäriks. 1879. aastal nimetas uue Vene linnaseaduse alusel valitud linnaduuma Brackmanni Pärnu linnapeaks.

Brackmann oli linna teenistuses ligemale pool sajandit ja sellest umbes 38 aastat linnapeana. Sakslasest linnapea Brackmann sai legendiks nii kui kogu Vene impeeriumis. Ta alustas ja lõpetas suurte muudatuste ajajärgul riikide ja rahvaste ajaloos ning nende jooksul jõudis nimetamisväärselt muuta väikese Pärnu linna palgejooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles