Ohutuses löövad laineid sprei- ja laetav helkur

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Rannajooksulgi sai ennast kaasaegse te helkuritega kurssi viia.
Pärnu Rannajooksulgi sai ennast kaasaegse te helkuritega kurssi viia. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Pärnu Rannajooksul uusimaid helkurimudeleid tutvustanud maanteeameti ennetustöö osakonna eksperdi Gerli Grünbergi sõnutsi koguvad tänavu pimedal ajal populaarsust aerosoolipihustist rõivastele või metallile kantav helendav aine, samuti päikeseenergiaga laetav helkur.

Helkuraerosool.
Helkuraerosool. Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet

"Olen ise spreihelkurit mitmele jopele ja lapsevankrile pihustanud ja see on tõepoolest väga efektne," ütles Grünberg, kelle sõnutsi tasub pihustamisel kasutada šablooni, sest siis jääb tulemus kõige parem.

Grünbergi teatel peab rõivaile piserdatud helkiv aine vastu mitu pesukorda.

Aerosoolihelkurit valmistatakse metallile kandmisekski ja seda võib kasutada näiteks jalgratastel ja käimiskeppidel. Ennast annab nähtavaks teha ka helkurkleebisega.

Laadutav helkur.
Laadutav helkur. Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet

Hitt-toode on päikeseenergiast toituv helkur, millel plasthelkurile on lisatud helendav kate ja kinnitusnöör, mis end päevavalguse käes laeb ja pimedal ajal helendama hakkab.

Pimedal ajal saab end autojuhtidele ja muudele kaasliiklejatele paremini nähtavaks muuta veel vilkuvate tuledega jalanõudega. Mitmes režiimis plinkivad tuled ei jää kindlasti märkamata. Vilguva tallaga jalatsitele on võimalik hankida helkivad kingapaelad.

Helkurtraksid.
Helkurtraksid. Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet

Tavalise helkurvesti asemel soovitab Grünberg kanda helkurribaga neoonkollaseid trakse. Samuti on saadaval helkivad prossid ja leedkõrvarõngad, mis helkurina ei klassifitseeru, kuid mida võib rõivastele kinnitada.

Grünbergi jutu järgi on korraliku helkuri pakendil CE-märgistus ehk sertifikaat, mis kinnitab, et kasutatud materjal vastab kõikidele nõuetele.

Ekspert märkis, et helkivaid tooteid, millel sertifikaati pole, tasub kasutada peale helkurite.

Helkurite kohta saab uurida kampaania "Olen silmapaistev" kodulehelt silmapaistev.ee.

Helkurkindad.
Helkurkindad. Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet
Kleebitavad helkurid.
Kleebitavad helkurid. Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet
Helkurniitidega müts.
Helkurniitidega müts. Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet
Helkurriba.
Helkurriba. Foto: Laura Arum-Lääts/Maanteeamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles