Kalur pilkab ilmaelu

Tõnu Kann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aastal tegi Urmas Margus algust aasta kalavaenulikuma teo väljaselgitamisega. Esimese sellekohase tiitli omistas ta Pärnu linnavalitsusele ning Vallikääru ja -kraavi uuendajatele. Tiitliga käib kaasas suureformaadiline raamitud foto puitskulptuurist, mis asub Marguse kalapüügivahendite kaupluses Raekülas ja kujutab endast ahingu otsa torgatud kalaskeletti. Marguse selgituse järgi annab ta tiitli üksikisikule, isikute grupile, organisatsioonile või institutsioonile, kes kõnealusel aastal on paistnud silma teo või tegematajätmisega, mis põhjustas või soodustas kalade, nende elukeskkonna või kalavaru olukorra halvenemist.
2011. aastal tegi Urmas Margus algust aasta kalavaenulikuma teo väljaselgitamisega. Esimese sellekohase tiitli omistas ta Pärnu linnavalitsusele ning Vallikääru ja -kraavi uuendajatele. Tiitliga käib kaasas suureformaadiline raamitud foto puitskulptuurist, mis asub Marguse kalapüügivahendite kaupluses Raekülas ja kujutab endast ahingu otsa torgatud kalaskeletti. Marguse selgituse järgi annab ta tiitli üksikisikule, isikute grupile, organisatsioonile või institutsioonile, kes kõnealusel aastal on paistnud silma teo või tegematajätmisega, mis põhjustas või soodustas kalade, nende elukeskkonna või kalavaru olukorra halvenemist. Foto: Urmas Luik

Elupõline kalur Urmas Margus, kes on suurema osa elust veetnud merel paadis või sadamakaidel kalakastide keskel, on loonud skulptuuriaia, mida sõidetakse pildistama Koiva jõe ja Soome lahe tagantki.

Erinevalt skulptuuride alleest Pärnu Rannapargis, mida hakati aastate eest uhke ideena rajama ja mis on nüüd pigem roostes kui lummav, ei pretendeeri Marguse kollektsioon kedagi lummama, kuid on roostevaba nii vormilt kui sisult.

Osa Marguse skulptuuridest on loonud skulptor Rait Pärg, osa on ta ise puidust voolinud või on harjutanud nende kallal kätt mõni kunstimaitsega sõpradest. Üks on kindel: taiese idee on Marguselt ja enamasti detailidena paberile pandud ning selle järgi kujuks vormitud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles