Juhtkiri: Hädaolukord hüüab tulles

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Vanarahvas teadis, et õnnetus ei hüüa tulles. Tänapäevaste eelhoiatus- ja prognoosimissüsteemide korral tuleb õppida seda hüüet tähele panema ja arvestama. Pärnumaa suurim hädaolukord – 2005. aasta jaanuari vesine pühapäev – oli ette teada, ent teadlaste hoiatused jäeti riigis tähelepanuta.

Päästeamet nimetab hädaolukorraks tormi, äikest, pakast, tuisku ja üleujutust. Nendeks puhkudeks peaks meil kodus olema inimese kohta nädalane varu hädavajalikku vett, toitu, esmaabivahendeid, ravimeid. Peale selle küünlaid, taskulampe, akupank ja patareidel või akutoitel töötav raadio.

Kuna Eestis on hakatud hädaolukordadeks valmisolekust rääkima lähemate naabrite eeskujul, siis näiteks leedulased ei varjanud, millist olukorda ennekõike silmas peetakse. See on sõjategevuse oht, millest hiljuti rääkisid avalikult Eesti ja Soome president ühisel pressikonverentsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles