Lennuväepoiss kirjutab romaane ja loob laule

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
”Mul on valmis järgmine käsikiri, see räägib eesti maast ja rahvast ajalootuultes,” mainis värvika elulooga pärnulane Vaino Kallas.
”Mul on valmis järgmine käsikiri, see räägib eesti maast ja rahvast ajalootuultes,” mainis värvika elulooga pärnulane Vaino Kallas. Foto: Urmas Luik

Häädemeeste vallast pärit Vaino Kallas jäi aastakäiku, mil sündinud mobiliseeriti Saksa lennuväe abiteenistusse, nüüd kirjutab ta ainsa veel elava lennuväepoisina tõsielulisi romaane Eesti rahva keerulistest valikutest.

Kallase viimane, äsja trükist tulnud romaan “1944 ehk viimane katse” kajastabki keerulise sõjasuve kaitselahinguid kui isamaaliste meeste viimast katset hoida Eestit Punaarmee taasokupeerimise eest.

Faktitruud ja samuti põneva sündmustikuga on Kallase romaanid “Idatuulte pöörises” ja “Valega tõe jälil”, ta on mitme kogumiku kaasautorgi, kelle ainus tahe on käsitleda olnut erapooletult. Autobiograafiline romaan “Mööda käidud teed” (2008) pakub huvi Häädemeeste kandi inimestele ja toob lugejani väikese Vaino muljed kohtumisest president Pätsiga. Kordustrükitud mahukas, 570-leheküljelises teoses “Kahe sõja vahel” veenab autor praegust põlvkonda, et järeldusi tehes tuleb arvestada tollaste õiglusnormide, maailmapildi ja olustikuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles