Hea mesi läheb tahkeks

Riina Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mee värvus võib ulatuda väga heledast mustani välja. Hele mesi on enamasti kevadine ja korjatud pajult, võililledelt ja vaarikatelt, samuti rapsipõllult ja tumedam mesi saadakse metsataimedelt.
Mee värvus võib ulatuda väga heledast mustani välja. Hele mesi on enamasti kevadine ja korjatud pajult, võililledelt ja vaarikatelt, samuti rapsipõllult ja tumedam mesi saadakse metsataimedelt. Foto: Mailiis Ollino

Kes pole end meemaailmaga peensusteni kurssi viinud, eelistab letil meepurke käes keerutades vedelamat ja põlgab tahkunut, pidades seda vanaks. Tegelikult näitab kristalliseerunud sisu just kvaliteeti.

Kui aga kristalliseerunud meele on tekkinud veel valged laigud, on ostjad mõnikord mesinikelt pärinud, ega see hallitus ole. “Ei ole, see on glükoos. Mida rohkem selliseid valgeid laike, seda rohkem glükoosi – see näitab mee häid omadusi,” selgitas Tori valla mesinik Vahur Talimaa. “Võhik põlgab sellise valgelaigulise mee ära, aga kogenud ostja just sellist otsibki.”

Kvaliteetne mesi peabki kristalliseeruma: mõni kiiremini, teine aeglasemalt. Tõsi, mõni mesi ei lähegi päris kõvaks: üks sellistest on eliitmeeks loetav kanarbikumesi. “Keera või värskelt vurritatud kanarbikumee purk kummuli, mesi välja ei voola ja niisugusena see püsib,” sõnas Talimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles