Helery Tasane: Kaugtööga linnastumise vastu ja tulususe poole

Helery Tasane
, majandushuviline
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helery Tasane.
Helery Tasane. Foto: PP

Viimase paarikümne aastaga on toimunud IT-revolutsioon, mis on loonud ideaalsed tingimused, et ajada äri efektiivsemalt, kui kunagi arvatagi osati. Virtuaallahendused võimaldavad kiiret asjaajamist olenemata asukohast, suurendades firmade haardevõimet. 5G-lahendusedki liiguvad suunas, et muuta virtuaalmaailm võimekamaks ja anda võimalus kontoril sinna kolida.

Ärikultuur on võtnud infotehnoloogilise arengu kiiresti omaks. Nutilahendusi kasutatakse üha agaramalt, et küündida uutesse kõrgustesse. Üks suuremaid plusse IT arengus on võimalus ajada äri piirideta, kulutamata suuri summasid pidevatele töölähetustele ja kontorivõrgustikele. Ehkki kontori töökultuur on tõrksam kui äri, hakkab seegi omaks võtma virtuaalmaailma hüve teha tööd seal, kus parasjagu sobiv. Kaugtöö võib lahendada hea linnastumise probleemi: see aitaks ettevõtjatel ressursse efektiivsemalt suunata. Seega hundid söönud, lambad terved!

Kuigi Eestis ei ole urbaniseerumine nii suur probleem kui arengumaades, kärbuvad siinsed maapiirkonnad. Mure tuum lasub peamiselt põhjusel, et maal ei ole häid töövõimalusi. Transport suurtesse keskustesse on jällegi kallis. Niisugune situatsioon on viinud maaelanike arvu vähenemiseni. Seeläbi on väiksematel kohalikel omavalitsustel üha keerulisem pakkuda eluks vajalikke teenuseid nagu haridus ja arstiabi. Maapiirkondade tarisu kannatab ja probleem süveneb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles