Loomakaitsjad kutsuvad üles veelinde toitma

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Eesti loomakaitse selts kutsub inimesi üles annetama luikede ja ülejäänud veelindude abistamiseks teravilja: nisu-, rukki-, tatra-, kaerahelbeid. 

Et seltsil seni Pärnu linnas ja maakonnas veesuleliste organiseeritud toitmist ei toimu, soovitavad loomakaitsjad inimestel endal linde toitma minna.

“Kui leiame siin vabatahtlikud, kes tahaksid toidu kogumise ja toitmise enda peale võtta, anname kindlasti teada. Seni loodame, et inimesed võtavad talveks siia jäänud veelindude eest hoolitsemise oma südameasjaks,” rääkis Kadri Võrel Eesti loomakaitse seltsist.

Teravilja kõrval sobivad veelindudele söögiks hästi Hiina kapsas, salat ja riivitud porgand.  

Soola sisaldavat toitu nagu leiba-saia lindudele anda ei tohi. Linnud vajavad peale toidu joogivettki, sest janu kustutamiseks lund süües kulub sulelistel enam energiat. Viimasena mainitut läheb aga praeguse pakasega keha soojas hoidmiseks juba niigi.

“Toitmine peaks toimuma lahtise vee lähedal ja kindlasti eemal sõiduteedest ning parklatest. Söötmine tuleb lõpetada kohe, kui jää on läinud. Kevadel, suvel ja sügisel linde toita ei tohi, sest selle tulemusena jäävad linnud talveks siia ja nälga,” rõhutas Võrel.

Pärnu linnavalitsuse, Vana turu ja kesklinna perearstikeskuse juures pargis patseerivaid parte kahjustab Võreli sõnutsi külm ja kuiv maa, mis lõhub partide lesti.  

“Linnud soojendavad jalgu maas kõhutades, ent kui neid häiritakse ja käima sunnitakse, võivad jalgadel külmakahjustused tekkida,” sõnas Võrel.

Toimivat lahendust, kuidas linnasüdames talvituvad tiivulised veekogu juurde saada, loomakaitsjate hinnangul praegu kahjuks pole.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles