Pärnuga ühinevad omavalitsused: rahvaküsitlus ei andnud selget signaali

Raido Keskküla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletuskast. Foto on illustreeriv.
Hääletuskast. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Eile kogunes ühineva Pärnu omavalitsuse juhtkomisjon, kus sama laua taga istusid Are, Audru, Paikuse ja Tõstamaa valla ja Pärnu linna esindajad, arutamaks rahvaküsitluse tulemusi.

"Rahandusministeeriumi määratud ühinemiskonsultandid ja juhtkomisjon tõdesid, et rahvaküsitluse tulemused ei andnud madala osaluse tõttu volikogudele otsustamiseks selget signaali," vahendas Pärnumaa omavalitsuste ühinemise koordinaator Margit Suhhostavets.

Elanikega konsulteerimisel saadi Suhhostavetsi sõnade kohaselt sisukat tagasisidet hoopis septembris toimunud avalikelt aruteludelt ja ettepanekutest ühinemislepingu suhtes.

Eilsel kokkusaamisel tõdeti, et nüüd jätkatakse koos haldusreformi protsessiga. Ühinemislepingusse tehakse veel muudatusi ja volikogudesse lõpphääletusele jõuab see detsembris.

Rahvaküsitlusel tuli vastata küsimusele "Kas toetate Are valla, Audru valla, Paikuse valla, Pärnu linna ja Tõstamaa valla ühinemist üheks kohaliku omavalitsuse üksuseks?" vastusevariantidega "jah" ja "ei".

Hääleõiguslikke ehk vähemalt 16aastasi elanikke on kõigi ühinejate peale kokku rahvastikuregistri andmetel 43 773. Oma arvamust avaldas 1596 inimest.

Rahvaküsitluse tulemused omavalitsuste kaupa:

Are vald:
hääleõiguslikke elanikke 1055,
osalejaid 138 (13%),
ühinemise poolt 86 ja vastu 52.

Audru vald:
hääleõiguslikke elanikke 4787,
osalejaid 476 (10%),
ühinemise poolt 90 ja vastu 386.

Paikuse vald:
hääleõiguslikke elanikke 3057,
osalejaid 243 (8%),
ühinemise poolt 61 ja vastu 182.

Pärnu linn:
hääleõiguslikke elanikke 33 733,
osalejaid 345 (1%),
ühinemise poolt 161 ja vastu 184.

Tõstamaa vald:
hääleõiguslikke elanikke 1144,
osalejaid 394 (34%),
ühinemise poolt 35 ja vastu 358.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles