Virtuaaltuur: kas tead neid Siinmaa arhtitektuuripärleid?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaadake videoid ja avastage koos muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektori Nele Rendiga ja kuurordiuurija Tiit Kasega Siinmaa maju Pärnu linnas.

Täna 135. sünniaastapäeva tähistav Olev Siinmaa sattus Pärnu linnaarhitekt olema linnale murrangulisel ajal, aastail 1925–1944. Just sel perioodil kujundati tema käekirja järgi Pärnu kuurorti ja rajati selle olulisemad hooned, mis on kasutuses tänapäevani.

Ühtpidi oli Siinmaa funktsionalistliku ehitusstiili riikitooja, teisalt kujundas ta meer Oskar Kasega linnaruumi, seepärast on tema käsi mängus paljude nendegi hoonete juures, mida ta ise arhitektina ei projekteerinud, küll aga seadis neile linnaarhitektina tingimusi.

Huvilised, kel rohkem aega ja soovi jalutada, saavad Siinmaa Pärnu linnaruumis asuvat loomingut avastada ja ühes sellega mängida majade otsimismängu linnavalitsuse algatusel loodud äpiga. Selleks tuleb fotoorienteerumise rakendus laadida nutiseadmesse.

Läbi tasub astuda Endla teatri Sammassaalistki. Seal võib vaadata professor Mart Kalmu eestvõttel legendaarse linnaarhitekti viie aasta taguse, 130. sünniaastapäevaks koostatud näituse taasesitust väiksemas mahus.

Nele Rent.
Nele Rent. Foto: Urmas Luik
Tiit Kask.
Tiit Kask. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF
 
Järgneval virtuaaltuuril jagavad Siinmaa majade kohta selgitusi muinsuskaitseameti Pärnumaa vaneminspektor Nele Rent ja kuurordiuurija Tiit Kask.
 

 

Rüütli 1a

Rüütli 1a. Foto:
Rüütli 1a. Foto: Foto: Urmas Luik

Ninaga vastu Vallikääru seisab Olev Siinmaa kodumaja, mille ta endale 1930. aastate algul projekteeris. Ja kuna toona Rüütli tänava otsas hoonestamata seisnud kolmnurkne krunt on üliväike (158 ruutmeetrit), otsustas linnaarhitekt ülesande vastu võtta ja seal oma võimed proovile panna.

Abikaasa Katariina nimel olnud maja projekt on signeerimata, kuna linnaarhitektil puudus eratööde õigus.

 

Lõuna 2a

Lõuna 2a. Foto: Ants Liigus
Lõuna 2a. Foto: Ants Liigus Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Jalutades Olev Siinmaa eramu juurest läbi Tallinna värava Munamäe poole, pimestab linnanautlejate silmi teinegi lumivalge hoone. Selle projekteeris Siinmaa koos Anton Soansiga.

Funktsionalistlik eramu valmis kohe pärast Siinmaa enda kodu, aastail 1933–1936. Maja tellis ja ehitas võlgu Pärnu majandusühisuse juhataja, ETK nõukogu esimees, seltskonnategelane ja Eesti laskemeeskonna majandusülem Jaak Jakobson.

Pärnakad Viljo Vetik ja Annely Akkermann lasid 2010.–2014. aastal maja restaureerida arhitektidel Mari Kurismaal ja Jaak Huimerinnal.

 

Seedri 3

Seedri 3. Foto: Ants Liigus
Seedri 3. Foto: Ants Liigus Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kuurordi arengut takistav murekoht oli 1930. aastate algul suur puudus nõuetekohastest üüritubadest ja -korteritest, kuhu saanuks linna suvekülalisi majutada. See oli aga kuurordi arenguks hädavajalik eeldus.

Linnaarhitekt Olev Siinmaa sai ülesande kavandada ranna piirkonda elamualad, kus majaomanikud hakkaksid suvel tube välja üürima.

Seedri, Toominga ja Muru tänava eramute eeskujuks võeti Siinmaa viimistletud eramu, mis kuulus konsul Bentzenile. 1928–1929 valminud maja asub Mere puiestee ja Ringi tänava nurgal praegugi.

Seedri 3 pälvis mullu Pärnu linna restaureerimispreemia.

 

Mudaravila

Mudaravila, nüüdne Hedoni spaahotell. Foto: Urmas Luik
Mudaravila, nüüdne Hedoni spaahotell. Foto: Urmas Luik Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Enne funktsionalistliku arhitektuuri säravate pärlite – rea eramute, rannahoone ja Rannahotelli – linnapilti ilmumist valmis randa Pärnu kuurordile aluse pannud hoone: mudaravila.

Esimene, 1922. aastal korraldatud arhitektuurikonkurss takerdus vaidlustesse. 1925. aastal välja kuulutatud uuel rahvusvahelisel arhitektuurikonkursil osales Olev Siinmaagi, pälvides seal oma Saksa 18. sajandi lõbulossidest inspireeritud tööga III auhinna.

1925. aastal Pärnu linnaarhitekti kohale asunud, tuli Siinmaal juhtida mudaravila projekteerimist. Fassaadiks võttis ta kohalike baltisakslastest arhitektide Erich von Wolffeldti ja Aleksander Nürnbergi uusklassitsistliku võidutöö esimeselt arhitektuurivõistluselt. Käiku läks ka teisel konkursil osalenud arhitektide pakutud T-kujuline põhiplaan ja Siinmaa osaks jäi paika panna interjöör.

Erilise hoolega kujundas Siinmaa mudaravilaesist väljakut, mille ringteele suubub kaks suvitajaid randa toovat teed: Supeluse tänav ja Mere puiestee.

2014. aastast asub ajaloolises hoones Hedoni spaahotell. Kuidas käis mudaga ravimine supelasutuses Siinmaa ajal ja kas ja mida tehakse seal mudaga praegu, vaadake videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles