Galerii: Raekülas marditati nii koolis kui lasteaias

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aeg lendab ja juba saabki sügisest talv. Rahvakalendris seisab, et mardipäev märgib talve algust ja sügistööde lõppu.

Mardipäev on üks lustlik päev, eriti lastele. Raeküla koolis on kombeks saanud, et just neljanda klassi õpilased maskeerivad end mardisantideks, käivad klassist klassi, tutvustavad tähtpäeva kombeid, uskumusi ja ennustusi, mängivad ja tantsivad.

Sel sügisel peeti mardipäeva Raeküla lasteaia lastega.

Lapsed õppisid usinasti mardipäeva kava: harjutasid laule, pillimängu ja ringmänge. Uuriti, missugused ilmaennustused on selle tähtpäevaga seotud.

10. novembri hommikul asusid koolist lasteaia poole teele 4.c klassi mardisandid, lasteaiast kooli vanema rühma mardisantideks maskeeritud lapsed.

Eelkooliealised mardisandid külastasid Raeküla kooli väikeses majas esimese ja teise klassi õpilasi, kes olid sanditajaid juba mitu päeva põnevusega oodanud.

Väiksed vahvad mardisandid Raeküla lasteaiast koos mardiisa ja veel paari suure saatjaga seadsid end klassi ette laulu saatel ritta. Koos loeti tervitussalmi.

Mardiisa viskas tuppa viljaõnne, ukse ette koeraõnne ja lauale kassiõnne. Mardid tantsisid kaerajaani ja panid lapsedki endaga kaasa liikuma. Nad panid laste nutikuse proovile kavalate mõistatustega, millest mõni jäi isegi lahendamata.

Mardiisa uuris, kuidas oli võõrustajate tänavune saak, ja palus teekäijatele ande kaasa pakkida. Mardisandid käisid kõikide klasside uste taga ja pakkusid lastele elevust.

Teele minnes tänasid külalised vastuvõtu eest. Kõlama jäi viimane kuulutus, et kahe nädala pärast on oodata kadrisid, kes annavad juba jõulude lähenemisest märku.

4.c klassi õpilastest moodustus kaks mardiperet, kes trallitasid samal ajal väikeste sõpradega lasteaias. Mardiisa andis igas rühmas lasteaiaõpetajale marditule: küünla, mis sümboliseerib elava hinge eluleeki. Mardid puistasid tuppa õnneseemneid ja õpetasid, et kes seene leiab ja kevadel mulda paneb, kogeb uuel aastal head õnne. Mardilapsed oli selgeks õppinud flöödipala ja kandsid selle ette.

Mardisandid innustasid lasteaialapsi lugema. Nad olid selleks puhuks lasteaeda kaasa võtnud aabitsad. Kes oskas lugeda, sai sandilt kiita ja väikse šokolaadigi kingiks.

Mardid jagasid õpetussõnu ilmaennustuste kohta, seletasid, milliseid sööke on mardipäeval kombeks süüa ja millised tööd-tegemised on keelatud.

Mardisandid panid lasteaia laste mõistatuste lahendamise nutikuse proovile. Tublimad lahendajad said auhinnaks šokolaadi.

Ühes lasteaialastega tantsiti ja lauldi ringmängi "Üks ühte".

Mardisantidele andis klassipere teele kaasa tublide emade valmistatud küpsiseid.

Raeküla lasteaiast lahkusid mardisandid heade soovide, tänusõnade ja lubadusega järgmisel aastal taas külla tulla.

Suures koolimajas trallitas ning jagas õnne ja teadmisi samal ajal 4.b klassi mardipere.

Mardisandid käisid vanemate klasside õpilasi ja direktsiooni kimbutamas. Isegi mardipulm ei jäänud pidamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles