Rahvusooper Estonia toob Pärnusse "Rigoletto"

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen rahvusooper Estonia lavastusest “Rigoletto”.
Stseen rahvusooper Estonia lavastusest “Rigoletto”. Foto: Rahvusooper Estonia

Vaid korra hooaja jooksul toob rahvusooper Estonia Pärnusse ooperilavastuse ja sel reedel võtab teater külakostiks kaasa Giuseppe Verdi "Rigoletto".

Kirjutades ooperi, mis koosneb peaaegu täielikult duettidest, unustamata Itaalia ooperipubliku nõudlust aariate järele, ühendab Verdi oma ooperis kaks ooperitraditsiooni.

"Rigolettos" saavad kokku vana ja uus maailm – traditsiooniline Itaalia ooper ja tulevikus Wagneril täiuslikkuseni arendatud muusikaline draama. Verdi on ooperi kirjutanud endale väga raskel perioodil, mil ta kaotas mõne aastaga oma kaks last ja naise. Teose süžee puudutas heliloojat isikliku traagilise kogemuse tõttu väga lähedalt ja on andnud ooperile erakordse muusikalise sügavuse. 1851. aasta esietendusest on ooperit saatnud tohutu menu ja see on Verdi kuulsa triaadi esikteos. Sellesse kolmikusse kuuluvad kõigile tuttavad populaarsed teosed "Rigoletto" (1851), "Trubaduur" (1853) ja "Traviata" (1853). Viimati oli ooper Estonia laval 40 aastat tagasi, mil peaosas särasid unustamatud Georg Ots ja Tiit Kuusik.

"Rigoletto" lavastas Neeme Kuningas, dirigeerib Lauri Sirp. Nimiosas astub üles Rauno Elp, Duca rollis Merunas Vitulskis. Samuti saab laval näha Priit Volmerit, Helen Lokutat ja teisi artiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles