Plakatid Soomest Ecuadorini

Karin Klaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Kekiševi sõnutsi on plakatitel kajastatud nii sotsiaalseid kui iroonilisi teemasid, mida näitlikustab fotol Eveli Varik.
Marko Kekiševi sõnutsi on plakatitel kajastatud nii sotsiaalseid kui iroonilisi teemasid, mida näitlikustab fotol Eveli Varik. Foto: Alar Raudoja

Pärnu linnagaleriis raekojas saab 26. novembrini tutvuda Haapsalu graafilise disaini festivali külalisnäitustega “Tänapäeva Soome plakat” ja “Erinev/Alien”.

Eesti kujundusgraafikute liidu, Soome instituudi ja Lahti plakatimuuseumi koostöös valminud kollektsioon “Tänapäeva Soome plakat” annab ülevaate põhjanaabrite kultuuri- ja sotsiaalplakati hetkeseisust. 88 teose hulgast leiab nii Soome plakatikunsti vanameistreid kui uusi tegijaid. Suurema osa väljapanekust moodustavad kultuurisündmuste tarvis loodud teosed, kuid huvitav on uurida sotsiaalseid teemasidki, mida soomlased on plakatitele talletanud.

“Soome plakatid on mõnusalt irooniliselt ja taiplikud,” kommenteeris näituse kuraator Marko Kekišev. “Sotsiaalplakatid on väga head, sest soomlased peavad neid teemasid oluliseks. Eesti sotsid millegipärast ei kipu plakateid joonistama.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles