Sven Grünberg tähistab kontserdiga Pärnus 60 aasta juubelit

Raido Keskküla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Grünberg.
Sven Grünberg. Foto: Mark Raidpere

Novembris tähistab oma 60 aasta juubelit helilooja Sven Grünberg. Tema autorikontserdil 24. novembril Pärnu kontserdimajas kuuleb läbilõiget tehtust uutmoodi esituses ja oma osa mängib filmimuusika. Kontserdi kava kroonib uudisteos Eesti rahvusmeeskoorile ja orkestrile.

Koos juubilariga tulevad lavale Ott Lepland, Eesti rahvusmeeskoor, keelpillikvartett Prezioso, Vambola Krigul, Liis Viira, Mihkel Mälgand, Taavi Kerikmäe, Tammo Sumera, Riivo Kallasmaa, Arno Kalbus, Krista Citra Joonas.

Grünberg oli elektroonse muusika esmalooja Eesti ja üks esimesi toonases Nõukogude Liidus, kus kogus laialdast tunnustust muusikaga filmile "Hukkunud Alpinisti hotell". Laiemalt tuntuks sai ta 1970ndatel ansambliga Mess, mis oli progeroki žanris teerajaja kogu NLis.

Grünberg on loonud muusika kaugelt üle 100 filmile. Tuntumad neist eelnimetatu kõrval "Wikmani poisid", "Naksitrallid", "Leiutajateküla Lotte", "In the Realm of the Lotos" ,"Lotte ja kuukivi saladus","Detsembrikuumus", "Õlimäe õied". Eesti filmiloojate kõrval on ta teinud koostööd Poola, Jaapani, Soome, USA, Vene, Saksa, Läti autoritega.

2012. aasta Klassikaraadio küsitlusest selgub, et asjatundlik kuulaja peab Eesti filmisajandi parimaks muusikaloojaks just Grünbergi.

1993. aastast on Grünberg töötanud õppejõuna neljas Soome ja kolmes Eesti kõrgkoolis, olles loonud nii Eestis kui kogu Euroopas täiesti uue õppeaine, mille sisu on muusika ja heli roll filmi dramaturgia kujundamisel.

Grünberg on budismi instituudi asutaja (2002) ja juht, kirjutanud hümni üleilmsele Esindamata Rahvaste Organisatsioonile.

Grünbergi muusikaline tegevus on mõjutanud heliloojaid nagu Kuldar Sink, Lepo Sumera, Jaan Rääts, Erkki-Sven Tüür. Huvi oriendi filosoofia ja kultuuri vastu on toonud tema loomingusse idamaiseid elemente. Kasutades akustiliste pillide kõrval elektroonikaseadmeid ja inimhäält, loob Grünberg fantaasiarikkaid kõlapilte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles