Vaata, kes said Pärnu kultuuri aastapreemia

Teet Roosaar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suupillifestivali rongkäik Pärnu kesklinnas.
Suupillifestivali rongkäik Pärnu kesklinnas. Foto: Ants Liigus

Pärnu linnavalitsus otsustas tunnustada kultuuri loomingupreemiaga Vello Paluojat ja korraldajapreemiaga Elmar Trinki, mõlema preemia suurus on 1500 eurot.

Kalligraaf, graafik ja portretist Paluoja eksponeeris tänavu Pärnu keskraamatukogus ja Tallinnas Eesti Rahvusringhäälingu hoones 21 portreest koosnevat näitust "Teletuttavad". Portreteeritud on Eesti Televisiooni tuntud saatejuhte, keda pea kõik Eesti inimesed nägupidi tunnevad, aga kellest kunstnikud pole varem portreed loonud.

Sel aastal ilmus Paluoja raamat "Pärnu. Portreed ja linnavaated 1989–2016". Kunstnik on portreteerinud eri ajalooperioodidel Pärnu elu mõjutanud ajaloo- ja kultuuritegelasi, samuti poliitikuid, kellel oli määrav roll Eesti Vabariigi väljakuulutamisel. Portreede kõrval leiab raamatust linnavaateid. Tekstide autor on Hilja Treuberg.

Trink korraldas tänavu 15. korda rahvusvahelise suupillifestivali Pärnu Harmonica Festival. Tema organisaatorivõimed ja rahvusvaheline suhtlus on festivalist  kasvatanud selle muusikavaldkonna tuntuima festivali kogu Ida-Euroopas.

Selle aasta festivali iseloomustas paljudest riikidest siia sõitnud esinejate silmapaistev professionaalne tase, publiku suur huvi kontsertide ja konkursside vastu. Festival, mille direktor ja kunstiline juht on Trink, on teinud Pärnust rahvusvahelise suupillilinna ja kasvatanud selle harrastuse kandepinda kogu Eestis.

Kultuuri aastapreemiate eesmärk on tunnustada Pärnus tegutsevate või Pärnuga seotud loovisikute ja kultuurikorraldajate tööd, kelle looming ja kõrgetasemeline korraldustegevus on oluliselt rikastanud Pärnu linna ja Eesti riigi kultuurielu.

Kultuuri aastapreemiaid antakse välja 2014. aastast. Kandidaate võisid esitada kõik soovijad. Kokku laekus komisjonile kümme taotlust.

Preemiad antakse pidulikult üle 2. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles