Kolehoonetest jagusaamist takistab eraomandi puutumatus

Silvia Paluoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koonga vallavalitsus sai toetust KredExilt, et lammutada vallakeskuses tühjaks jäänud korrusmajad.
Koonga vallavalitsus sai toetust KredExilt, et lammutada vallakeskuses tühjaks jäänud korrusmajad. Foto: Urmas Luik

Tühjade aknasilmadega ümbrust jõllitavad laudad, kuivatid, sööklad ja elaniketa kortermajad on külapildil nagu kummitus möödanikust, millest jagusaamine nõuab raha, kuid vähendab kohalike südamevalu hoonete silmariivavuse pärast.

Kolehoonete lammutamiseks on linna- ja vallavalitsused kirjutanud projekte keskkonnainvesteeringute keskuse (KIK) ja KredExi aadressil, üht-teist on korda saadetud oma eelarvest, kuid jõuetud ollakse püha eraomandi puutumatuse ees ning piirdutakse enamasti ettekirjutusega, viidates ehitise ohtlikkusele, sest sundvõõrandamine on pikk ja vaevaline. Erand on Surju vallavalitsus, mis mitu korda müüdud ja omanikke vahetanud ohtliku mõisaaegse lauda ja silotornid külasüdames lammutas.

“Kolemaju on vallas mitu, kõik kahjuks eraomandis,” tõdes Saarde abivallavanem Ave Kallo ja tõi näiteks pooleli jäänud restoranihoone, mis Kilingi-Nõmme kesklinna ilmet rikub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles