Pärnakas avaldas raamatu Stalinist

Karin Klaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: raamatu esikaas

Soomlasest pärnakas Jorma Rotko avaldas oma kirjastuses Sagahut OÜ e-raamatu “Kass nimega Jossif”. Ilukirjanduslik romaan tugineb faktidele ja püüab otsida seletust küsimusele, miks väikesest Jossif Džugašvili nimelisest mehest sai türann Jossif Stalin.

Rotko arvates mõjutasid Stalini elukäiku üsna palju tema füüsilised puuded: mehe vasak käsi oli sünnist saadik kärbunud ja peaaegu töövõimetu. Ta oli ainult 160 sentimeetrit pikk (kümme sentimeetrit lühem kui Vladimir Putin) ja sedagi tänu saabastesse peidetud valekontsadele. Kuna Jossif oli poisipõlves hobuvankri alla jäädes jalgu vigastanud, käis ta longates. Tema nägu katsid rõugearmid. Rotko arvates vihkas Stalin oma hädade tõttu kogu inimkonda ja andis selle kahandamisele suure panuse.

“Raamatu pealkiri tuleneb sellest, et Stalin oli ööloom nagu kõik kaslased,” kommenteeris Rotko. “Pealegi armastas ta oma vastastega mängida kassi ja hiirt. Stalin jahtis “saaki” kaslase moodi kannatlikult varitsedes: Lev Trotskit luuras ta enne lõplikku lööki üle kümne aasta.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles