Vaata, kui pikk on Pärnumaa algkoolilaste koolitee

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaugus koolini, kus õpitakse, jääb Pärnumaa algkooliõpilastel keskmiselt 3,5 kilomeetri kaugusele. Foto on illustreeriv.
Kaugus koolini, kus õpitakse, jääb Pärnumaa algkooliõpilastel keskmiselt 3,5 kilomeetri kaugusele. Foto on illustreeriv. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Statistikaameti andmetel käis mullu iga kolmas 1.–3. klassi õpilane kuni kilomeetri kaugusele kooli. Algkooliõpilase keskmine koolitee on 3,2kilomeetrine, maakonniti on kõige pikem koolitee Hiiumaa õpilastel.

Pärnumaa 1.–3. klassi õpilastel jääb lähim kool keskmiselt 2,1 kilomeetri kaugusele. Kaugus koolini, kus õpitakse, jääb aga keskmiselt 3,5 kilomeetri kaugusele.

Kui vaadata kaugusi lähima koolini, on näha, et 58% 1.–3. klassi õpilaste puhul on tee kodust selleni alla kilomeetri. Kuid sageli ei käi laps lähimas koolis. Põhjused varieeruvad: õppekeel, kooli spetsialiseerumine (muusika/reaalained), prestiiž, kooli asumine teises omavalitsusüksuses, ühistransport. Lähim koolitee on keskmiselt 1,7kilomeetrine ehk pea kaks korda lühem sellest, kus laps tegelikult koolis käib.

Eesti maakondades on kõige pikem koolitee Hiiumaa algkooliõpilastel: viie kilomeetri pikkune. Kõige lühem on keskmine koolitee Ida-Viru maakonnas – 2,3 kilomeetrit.

Kõigis maakondades on keskmine tegelik koolitee vähemalt kilomeetri võrra pikem lühimast võimalikust kooliteest.

Tänavu tähistab Eesti statistikasüsteem 95. aastapäeva ja seetõttu vaataski statistikaamet, kui pikk oli õpilase koolitee ligemale sajand tagasi. Tänapäeva algkooliõpilase keskmine koolitee on 700 meetrit pikem, sest 1922. aastal oli keskmine koolitee 2,5kilomeetrine. Kui umbes sajand tagasi käis iga neljas 1.–3. klassi õpilane kuni kilomeetri kaugusele kooli, siis 2015. aastal iga kolmas.

Koolitee pikkuse arvutamisel on kasutatud Eesti hariduse infosüsteemi 1.–3. klassi õpilaste andmeid 1. septembri 2015 seisuga, statistikaameti rahvastikuarvestuse andmebaasi andmeid 1. jaanuari 2016 seisuga, maa-ameti andmeid. Kaugus koolist on arvutatud olemasolevaid teid ja nende kulgemist arvesse võttes. Kasutatud on ArcMap Network Analysti tarkvara.

Andmete ajaline erinevus võib olla põhjus, miks osa õpilaste kool ja elukoht asusid üksteisest ebamõistlikult kaugel. Näiteks asus kool Narvas ja elukoht Tallinnas, mis ei ole kindlasti algkooliõpilase igapäevane koolitee. Siiski näitab see elukohaandmete kvaliteeti registrites. Üle 30kilomeetrine koolitee jäeti analüüsist välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles