Epp Kloostri plakat äratas politsei tähelepanu

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Politsei hakkas uurima, kas Tõhela rahvamaja ette pandud Epp Kloostri valimisplakatiga rikuti riigikogu valimise seadust, omaette küsimusi tekitab riigiametniku tööajast valijatega kohtumine.

Laupäeval seisis Tõhela rahvamaja ees Pärnumaal sotside esinumbrina kandideeriva Kloostri valimisplakat, millel oli suurelt eksponeeritud kandidaadi nägu, hüüdlause ja sotsiaaldemokraatide logo. Plakatile oli käsitsi juurde kirjutatud “Tõhela rahvamajas 22. veebruaril 2011 kell 10.30”, kusjuures algne kellaaeg 12.00 oli läbi kriipsutatud.

Riigikogu valimiste seaduse viies paragrahv ütleb, et üksikkandidaadi, erakonna või erakonna nimekirjas kandideeriva isiku või nende logo või muu eraldusmärgi või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel ja muu poliitiline välireklaam on aktiivse agitatsiooni ajal keelatud. Selline aeg algas 26. jaanuaril.

Toimetus edastas foto Kloostri plakatist Pärnu konstaablijaoskonna piirkonnavanemale Eili Mesipuule, kes saatis asja uurima Audru politseinikud. “Arvan, et see on rikkumine,” lausus fotot uurinud Mesipuu.

Mesipuult on see siiski vaid hinnang, sest menetluse alustamine ja võimalik karistus kuuluvad tema Audru kolleegide kompetentsi. Politsei tähelepanu võib pälvida ka kõrval asuv Reformierakonna üleskutse tulla oma silmi kontrollima – seal on Kloostriga võrreldes tunduvalt ettevaatlikumalt välireklaami keeldu suhtutud.

Epp Klooster selgitas Pärnu Postimehele, et plakati panid üles tema kohalikud abilised ja ta on palunud neil plakat maha võtta. Küsimusele, miks ta tööajast valijatega kohtub, vastas Pärnu maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhatajana töötav Klooster, et kultuuri valdkonnaga tegeleva ametnikuna võttis ta kohtumiskutse vastu.

Klooster selgitas, et tavaliselt kohtub ta valijatega laupäeviti-pühapäeviti või puhkuse ajal. Viimati puhkas ta näiteks 7.-14. veebruarini.

Kloostri tööandja maavanem Andres Metsoja leidis, et tööajal tuleks siiski teha põhitööd. Ta möönis, et mõnikord võib töötajal ette tulla erakorralisi asju, kuid nendest tuleks tööandjat informeerida, ja praegu ta sellisest kohtumisest teadlik ei olnud.

“See on ametniku eetika küsimus, kustmaalt piir tõmmata,” lausus Metsoja ja lubas Kloostriga valimistega seotud kohtumistest kindlasti rääkida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles