Pärnakaid oodatakse HIV-i kontrolli

Teele Talve
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Port Artur2-s saab teha hiv-kiirtesti.
Port Artur2-s saab teha hiv-kiirtesti. Foto: Urmas Luik

HIV-i kontrollimisnädalal on pärnakad oodatud homme Port Artur 2-e, kus neil on võimalik teha HIV-i kiiranalüüs.

Möödunud reedel, 18. novembril alguse saanud HIV-i nädal jõuab homme Pärnusse Port Artur 2-e, kus koostöös tervise arengu instituudiga on avatud kiiranalüüsi kabinetid, et inimesed saaksid end mugavalt töövälisel ajal ja igapäevaseid oste tehes kontrollida.

HIV-i nädal korraldatakse Eestis üleeuroopalise HIV-i kontrollimisnädala raames teist korda. Kampaania eesmärk on tõsta inimeste HIV-i teadlikkust ja kutsuda inimesi üles end regulaarselt kontrollima. 

Eesti perearstide seltsi juhi Diana Ingerainen rääkis, et HI-viirus levib aina rohkem sugulisel teel üldrahvastiku kaudu ja selle kontrollimine aitab epideemiat peatada. "Varakult avastades saab alustada viirusvastase raviga, mis säilitab elukvaliteeti. HI-viiruse varane avastamine on oluline seetõttu, et antiretroviirusravi võib vähendada nakkuse ülekandumise ohtu emalt lapsele. Näiteks eelmisel aastal ei sündinud Eestis ühtegi HIV-nakkusega last. Ravi võib vähendada nakkuse ülekandumise ohtu," selgitas arst.

HIV-i soovitab perearst kontrollida eriti neil, kellel on olnud juhuslikke kaitsmata vahekordi. "Tegu pole enam ainult narkomaanide haigusega. Enamik viimastel aastatel nakatunutest on üle 30aastased. Pool neist on naised," tõi Ingerainen välja.

28. oktoobri seisuga on Eestis 177 HIV-i nakatunud isikut. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9440 inimesel, sealhulgas aids 486 inimesel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles