Advokaat taotles oma süüasja uut läbivaatamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valeütlustele andmisele kihutamises mullu detsembris lõplikult süüdi jäänud tuntud advokaat taotles oma süüasja uut läbivaatamist, kuid tulutult.

Advokaat esitas riigikohtule teistmisavalduse, kuid kõrgeim kohtuaste ei võtnud seda täna menetlusse.

Kui Pärnu maakohus leidis tunamullu suvel, et süüdimõistmiseks tunnistaja valeütluste andmisele kihutamises pole küllalt tõendeid, asus ringkonnakohus sama aasta novembris vastupidisele seisukohale ja mõistis advokaadi süüdi. Karistuseks määras ringkonnakohus rahalise karistuse 300 päevamäära ehk 4500 eurot, nagu oli enne nõudnud ka Lääne ringkonnaprokurör Merike Lugna.

Seejärel pöördus advokaat riigikohtusse, kus saavutaski mullu aprillis osalise kohtuvõidu. Nimelt leidis riigikohus, et teise astme kohtu koosseis polnud otsust langetades määrustepärane. Seetõttu tuli Tallinna ringkonnakohtul kaasust uuesti vaagida uues koosseisus.

Mullu juunis tegi ringkonnakohus järgmise otsuse, tunnistades advokaadi taas süüdi valeütlustele andmisele kihutamises. Karistuseks määras kohus rahalise karistuse 300 päevapalga ehk 4500 eurot. See teeb tuntud vandeadvokaadi päevateenistuseks 15 eurot. Sellegi otsuse peale esitas süüdistatu kassatsioonkaebuse riigikohtusse, mis jõudis lõpplahendini mullu detsembris. Kõrgeim kohtuaste leidis, et ringkonnakohtu süüdimõistev otsus tuleb jätta muutmata ja seega kassatsioonkaebus rahuldamata.

Lääne ringkonnaprokuratuur süüdistas advokaati ühe menetlusosalise kallutamises valeütluste andmisele ühes narkosüüasjas, milles mees oli tunnistaja. Süüdistuse järgi kallutas advokaat 2013. aasta 15. jaanuaril Lääne prefektuuri korrakaitsebüroo Pärnu arestikambri uurimistoas Leonardit andma tunnistajana teadlikult valeütlusi samal päeval Pärnu maakohtus toimunud istungil üht süüalust puudutavas kriminaalasjas. Leonard pidi kohtuistungil ütlema, et süüalune rääkis talle politsei koostööettepanekust 2012. aasta kevadel. Tegelikult toimus see vestlus aga 2011. aasta sügisel. Veel pidi Leonard andma ütlusi, et ta rääkis kõnealusest koostööettepanekust süüalusele, kuigi ta seda ei teinud. Advokaat veenis tunnistajat, andes talle korduvalt selgelt mõista, et ta peab rääkima 2012. aasta kevadel toimunud jutuajamisest. Valeütlustele kihutamise kaudu tahtis süüdistatav moonutada tõendamiseseme asjaolu, et süüalune soovis 27. aprillil 2012 osta narkootilist ainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles