Pärnu prokurörid lõid Läti kolleegidega kontakti

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lääne ringkonnaprokuratuuri kutsel väisasid teisipäeval Pärnut lõunanaabrite Vidzeme regiooni prokuratuuri esindajad, et hõlbustada edasist koostööd piiriüleste kuritegude lahendamisel ja rahvusvahelist koostööd.
Lääne ringkonnaprokuratuuri kutsel väisasid teisipäeval Pärnut lõunanaabrite Vidzeme regiooni prokuratuuri esindajad, et hõlbustada edasist koostööd piiriüleste kuritegude lahendamisel ja rahvusvahelist koostööd. Foto: Erakogu

Lääne ringkonnaprokuratuuri kutsel väisasid teisipäeval Pärnut lõunanaabrite Vidzeme regiooni prokuratuuri esindajad, et hõlbustada edasist koostööd piiriüleste kuritegude lahendamisel ja rahvusvahelist koostööd.

Lääne ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Krtistine Tamm tõi esile, et tänu ühesugustele seadustele on naabrite koostöö ennegi sujunud. "Kuna oleme samas Euroopa Liidu õigusruumis, ei ole meie seadusedki erinevad," selgitas Tamm. "Nii viiakse kriminaalmenetlust läbi ühelaadselt: on samasugused menetlusliigid ja menetluse lõpetamise alused."

Tamm märkis, et siiski on prokuratuuride töös erinevusi, mistõttu on kasulik naabrite töökorraldust tundma õppida. 

Rahvusvaheline koostöö kriminaalasjade lahendamisel muutub üha tähtsamaks, kuna avatud piirid ja maailmas toimuv on mõjutanud kuritegevuse iseloomu. "Näiteks tuleb meil aina enam kokku puutuda inimkaubanduse ja rahvusvaheliste petuskeemidega. Osalt on kuritegevus kolinud küberruumi," rääkis juhtivprokurör.

Näiteks tuleb meil aina enam kokku puutuda inimkaubanduse ja rahvusvaheliste petuskeemidega. Osalt on kuritegevus kolinud küberruumi. Kristine Tamm

Tamme sõnul teevad nii kohalikele süüdistajatele kui ka nende Läti kolleegidele muret piiriäärsetes piirkondades naaberriigi kodanike toime pandud vargused. Palju tööd on lisanud tööd petukõnede tegijad Leedust, autovargad Lätist ja Valgevenest.

Piiriülest koostööd tehakse veel välismaale pagenud kurjategijate tabamiseks. Nii peeti mitme riigi politsei koostöös kiiresti kinni taksojuhi mõrvas kahtlustatavad noormehed.

Tamm selgitas, et niisugustel puhkudel peavad prokuratuur ja välisministeerium taotlema väliskolleegidelt rahvusvahelise õigusabi korras kahtlustatavate väljaandmist ja tõendite üleandmist. "Kiire ja toimiva koostööta ei oleks võimalik rahvusvahelise kuritegevusega võidelda ega kriminaale tabada," sõnas juhtivprokurör.

Läti kolleegid ootavad Pärnu prokuröre järgmisel aastal vastuvisiidile.

Muu hulgas on Lääne ringkonnaprokuratuur teinud tihedat rahvusvahelist koostööd Leedu, Poola, Soome ja Saksamaa kolleegidega.

Fakte Eesti ja Läti prokuratuuri kohta:

Eestis on 8000 elaniku kohta üks prokurör, Lätis 4300.

Eesti prokuratuur kuulub justiistministeeriumi haldusalasse, Läti prokuratuur on iseseisev riigiasutus.

Lätis saab töötada prokurörina 25. – 65. eluaastani, Eestis vanusepiiranguid pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles