Kohus määras kanepiõli müügi eest kolmeaastase vangistuse

Raido Keskküla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik

Täna mõistis Pärnu maakohus 43aastase Janek Hiieti suures koguses ebaseadusliku kanepiekstrakti (kanepiõli) müümise ja omamise eest süüdi ja karistas teda kolmeaastase vangistusega, millest kohe kandmisele kuulub üheksa kuud.

"Ülejäänud osa vangistusest jäi tingimisi täitmisele pööramata kolmeaastase katseajaga koos käitumiskontrollile allutamisega," teatas kohtu pressiesindaja Anneli Vilu.

Kohus arvestas karistust mõistes sellega, et Hiietit on juba miu korda kriminaalkorras karistatud. Hiietil puudub meditsiiniline haridus, seega oskused ja teadmised hinnata kaasinimeste tervislikku seisundit ja määrata neile ise raviks mingeid koguseid kanepiõli.

"Ainult ravimiametil on õigus otsustada aine või toote määratlemist ravimina, samuti toote määratlemist homöopaatilise preparaadina," märkis Vilu. "Kanepiekstrakt ehk kanepiõli ei ole neist kumbki."

Hiietile ei olnud arst välja kirjutanud kanepiõli sisaldavaid ravimeid, ta ei ole taotlenud kanepi ega selle töötlemisproduktide sisse- või väljaveoks ravimiameti luba ja ravimiamet pole talle väljastanud ühe korra sisseveo- ega turustamisluba. Hiietil puudus igasugune luba kanepiõli käidelda.

Hiietile esitati süüdistus kanepiekstrakti, kui narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseadusliku käitlemise eest. Hiiet müüs Eestis Hollandi Vabariigist toodud kanepiõli ja teenis selle müügiga kriminaaltulu, mis ulatub paarikümne tuhande euroni.

Suureks loetakse narkootilise aine kogust, millest piisab narkojoobe tekitamiseks vähemalt kümnele inimesele. Hiieti valdusest leitud kanepiõli kogusest võinuks arvestuslikult saada narkojoobe 2700 inimest.

Narkootiline aine kanep ja selle töötlemisproduktid (kanepiekstrakt, -õli) kuuluvad seaduse alusel narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja, seega on kanepiõli käitlemine Eestis ebaseaduslik. Suure koguse kanepiõli käitlemise eest näeb seadus ette ühe- kuni kümneaastase vangistuse.

Kohtumenetluse pooled saavad tänase otsuse vaidlustamise soovist teatada seitsme päeva jooksul. Kui otsus vaidlustatakse, teeb kohus tervikotsuse 12. detsembril.

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Annely Erm täpsustas, et juhtumit arutati Pärnu kohtumajas seetõttu, et osa kanepiõli müüs Hiiet edasi just Pärnumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles