Pärnumaalased on annetanud laste teatrikülastusteks 17 000 eurot

Eno-Gerrit Link
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaraautomaat, mis on varustatud annetusnupuga "Aitan lapsi".
Taaraautomaat, mis on varustatud annetusnupuga "Aitan lapsi". Foto: Urmas Luik

Viis aastat tagasi alanud heategevusprojekt "Aitan lapsi" on taararaha annetustega kogunud pool miljonit eurot, mille abil on kultuurielamusi saanud kümned tuhanded lapsed.

Aastatega on Pärnumaal annetatud 17 256 eurot kokku 19 584 korral.

Tänu annetustele on heategevusfondil Aitan Lapsi olnud võimalik kultuurielamusi pakkuda teatri, kunsti ja kirjanduse vallas. Suurim osa rahast on läinud lastele, et nad saaksid hariva teatrielamuse. Algatusega on liitunud pea kõik teatrid ja tänu sellele pääsevad vähekindlustatud lapsed teatrisse kõikjal Eestis.

Tänavu novembris algas fondi Aitan Lapsi, Eesti Pandipakendi ja kultuuriministeeriumi koostöös projekt "Teater lasteaeda", mille raames annavad konkursiga valitud teatrid Eesti lasteaedades 120 keskkonnateemalist etendust. Etendused kestavad 2017. aasta suveni.

Fondi eesmärk on peale teatrielamuste vahendada lastele kirjandust ja kunsti. Nii algatati 2015. aasta veebruaris koostöös Eesti kunstimuuseumiga suurprojekt "Aitan lapsi kunsti juurde". Selle raames võimaldatakse koolilastel tasuta külastada Kumu ja Kadrioru kunstimuuseumi, Mikkeli, Niguliste ja Adamson-Ericu muuseumi. Vastavalt laste vanusele on koostatud haridusprogramm. 2015. aasta märtsist on heategevusfond aidanud kunsti juurde 7600 last.

2014. aastal käivitunud projekti raames tõi Aitan Lapsi koos Eesti lastekirjanduse keskuse, OÜ Plaat Detaili ja metallifirmaga ASSI liikuvad raamatukogud ehk raamatukarussellid haiglate lasteosakonda. Eritellimusel valminud karussellid on varustatud lauamängude ja Eesti kirjanike lasteraamatutega. Selle eest, et haiglais leiduks alati suur valik rõõmsa sisuga lasteraamatuid, hoolitseb lastekirjanduse keskus.

Aitan Lapsi nõukogu liikme Rauno Raali sõnutsi on heategevusfondil kindel tegutsemispõhimõte, mille järgi peab iga taaraautomaadis annetatud sent minema otse laste heaks ega tohi kuluda administreerimiseks või vahendamiseks. "Kõik fondiga seotud inimesed panustavad oma aega ja ressursse vabatahtlikena. Nii teenivad annetused oma eesmärki kõige paremini," kinnitas Raal.

Tänu lahketele inimestele, kes viimase viie ja poole aasta jooksul on pakendiautomaatide kaudu annetanud pool miljonit eurot, on Aitan Lapsi muu hulgas saanud rõõmustada 59 932 last, kes on käinud tasuta teatris, ja 7592 last, kes on külastanud muuseume. "Oleme viie aastaga jõudnud võimsa verstapostini. Selle eest ütleme tänusõnad ennekõike kõikidele keskkonnateadlikele inimestele, kes on pidanud võimalikuks ja vajalikuks osa oma taararahast annetada Eesti laste ja kultuuri heaks," lausus Raal.

Inimesed on taararaha loovutanud üle 500 000 korra, mis teeb keskmiseks annetussummaks 0,99 senti.

Heategevusfond käivitas projekti "Aitan lapsi" 2011. aastal koostöös Eesti Pandipakendi, Tomra Balticu ja teiste partneritega, et pakkuda lastele kultuurielamusi. Sellest ajast on inimesed teinud pandipakendi automaatide kaudu annetusi pea 500 000 euro väärtuses ja teatrisse on jõudnud ligemale 60 000 vähekindlustatud last.

Lapsi saab aidata igaüks. Selleks piisab pandipakendi tagastamisest taaraautomaati ja annetusnupu "Aitan lapsi" vajutamisest. Annetada saab 333 taaraautomaadis kõikjal Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles