Jõulupühad elavdavad tööturgu

Hele-Kai Valtenberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulude ajal kasvab hüppeliselt maiustuste müük ja Kalevi Pärnu kaupluse juhataja Helelin Püssi sõnul vajab pood pühade ajal üht lisatöötajat.
Jõulude ajal kasvab hüppeliselt maiustuste müük ja Kalevi Pärnu kaupluse juhataja Helelin Püssi sõnul vajab pood pühade ajal üht lisatöötajat. Foto: Mailiis Ollino

Jõulud suurendavad ettevõtete töömahtu, seega on vaja abikäsi palgata. Pühade ajal pakutakse tööd nii kuusemüüjatele kui abilistele.

Kõige populaarsem töö, mida tänavu jõulude ja aastavahetuse ajal pakutakse, on ilutulestike müüja ametikoht. “Meil tuleb kokku viis müügikohta Pärnus ja Sindis, kuhu palkame kümme inimest,” rääkis Ilutulestiku Keskus Arnika osaühingu müügijuht Marianne Salomets.

Ilutulestikke soovivad müüa kooliõpilased ja vanemad inimesedki, nii mehed kui ka naised. “Eelistame neid, kes on varem sellist tööd teinud,” ütles Salomets.

Vähemalt 16aastastele koolinoortele pakub talvisel koolivaheajal teenistust Maxima kauplus. “Töökohtade arv ei ole piiratud. Võtame kõik huvilised vastu,” teatas Maxima Eesti kommunikatsioonijuht Katja Ljubobratets. “Osalise tööajaga noorte ülesanne on tooteid müügisaalis välja panna või aidata kassas oste kottidesse pakkida,” lisas Ljubobratets.

Hooajaline töö annab kodustele emadele või agaramatele pensionäridele võimaluse lisa teenida. Maret Vaik

Abikäsi palkab juurde ka Coop. “Lisatööliste ülesanne on paigutada kaup riiulitesse ja abistada kliente,” rääkis Coopi kommunikatsioonijuht Martin Miido. “Kui palju inimesi juurde palgatakse, sõltub konkreetsest kauplusest, kuid see on üldjuhul kuni paar inimest kaupluse kohta,” tõdes Miido.

Pühade aegu otsivad ja võtavad vastu hooajalisi töid eri profiiliga inimesed. “Nende hulka kuuluvad näiteks vähenenud töövõimega ja kodus töötajad, aga needki, kes on äsja töö kaotanud,” rääkis töötukassa Pärnumaa osakonna juhtivkonsultant Maret Vaik.

“Hooajaline töö annab kodustele emadele või agaramatele pensionäridele võimaluse lisa teenida,” märkis Vaik.

Peale letitaguse ilutulestiku müügi ja kaupluse abilise töö pakutakse Pärnumaal igal jõuluhooajal teenistust kuusemüüjatele.

“Kuuskede müük algab juba detsembri alguses,” rääkis kuusepuude müügiga tegeleva osaühingu Artiston projektijuht Risto Sirgmets.

“Sageli tulevad meile tööle nooremapoolsed tudengid, kuid leidub vanemaidki inimesi,” rääkis Sirgmets. “Vast kõige raskem osa selle ameti puhul on külmas olla, aga see on ületatav, kui end soojalt riidesse panna,” lisas ta.

Jõuluperioodil kasvab hüppeliselt maiustuste tootmine ja müük. “Kõige suurem töö algas juba augusti lõpus Põrguvälja tehases. Selleks palkasime 50 ajutist töötajat,” rääkis AS Kalev Pärnu kaupluse juhataja Helelin Püss. “Et tooted tarbijani jõuaks, tuleb meil Pärnu šokolaadipoodi palgata kuni aasta alguseni ajutine teenindaja,” lausus Püss.

Paljudel ametikohtadel teevad hooajalisi töid inimesed, kes on seda varemgi teinud. See tuleb näiteks ilutulestike müügis kasuks, sest neid on juba koolitatud.

“Meil on õnnestunud igal aastal saada tööle samad inimesed. Nad kas võtavad selleks perioodiks palgata puhkust või sätivad oma põhitöö graafiku vastavaks,” rääkis Ruf Eesti personalijuht Tiina Kaldma.

“Peale selle abistab Pärnus üks kõbus pensionär, kes käib meil igal aastal tööl,” lisas Kaldma.

Oktoobri viimase päeva seisuga oli Pärnumaal ennast töötuna registreerinud 1666 inimest, kellest 894 elasid Pärnus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles