Kutsehariduskeskuse õpilasi ja õpetajaid saadavad sel nädalal õpilasvarjud

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnumaa kutsehariduskeskus.
Pärnumaa kutsehariduskeskus. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa kutsehariduskeskus (PKHK) osaleb neil päevil Euroopa kutseoskuste nädalal, mis toob Niiduparki 71 õpilasvarju Pärnu- ja Järvamaa üldhariduskoolidest.

Külalised õpilasvarjutavad suurt hulka PKHK erialade õppureid ja kutseõpetajaid, et aidata potentsiaalsel õpilaskandidaadil näha, millised on kutsekooli tunnid, ja veenduda oma unistuste eriala sobivuses.

"Noored jälgivad, kuidas toimub õppetöö ehitusviimistluse, IT-süsteemide nooremspetsialisti, sisetööde elektriku, sõiduautotehniku, tisleri, keevitaja, koka, laotöötaja, majutusteeninduse, müüja-klienditeenindaja ja juuksuri erialal," rääkis PKHK õppe- ja karjäärinõustaja Kersti Oksaar.

Õpilasvarjudele tutvustatakse kaasõpilasi ja õpetajaid, koolihooneid ja õpilaskodu. Võimaluse korral kaasatakse neid sotsiaalsetesse ja vaba aja tegevustesse. Võõrustajad vastavad õpilasvarjude küsimustele ja jagavad soovitusi.

Üldhariduskoolide õpilaste lähetamine kutsekooli on osa 5.–9. detsembrini toimuvast üle-euroopalisest kutseoskuste nädalast. Niisugune teemanädal toimub Euroopa Komisjoni algatusel esimest korda. Ettevõtmise mõte on parandada kutsehariduse mainet, tõsta selle kvaliteeti ja teadlikkust kutseõppe arvukatest valikutest.

Kutseoskuste nädalal korraldavad Erasmus+ programmis osalevad organisatsioonid temaatilisi üritusi ja tegevusi.

Pärnuski pole õpilasvarjunädal ainus kutseoskuste nädala ettevõtmine. PKHK osakonnajuhatajad, õpetajad, õpilased ja rühmajuhatajad külastavad teemanädala puhul Jõõpre kooli, Pärnu Ülejõe põhikooli, Mai kooli ja annavad seal ülevaate kutsekoolis õppimisest.

Kutsehariduskeskust väisavad peale õpilasvarjude Pärnu Vanalinna põhikooli õppurid, et tutvuda PKHK koolihoonete, erialade ja õppetöö korraldusega.

PKHK logistika klienditeenindaja viimase kursuse õpilased lähevad aga õppereisile kohalikku puidutootmisettevõttesse Puit OÜ.

"Õpilased kuulevad seal, kuidas puidufirma toorainet hangib ja millised erinõuded sellele kehtivad, näevad tootmisprotsessi, valmistoodangu pakendamist ja saavad aimu ettevõtte müügiturust," seletas Oksaar.

Pärnus tegutseva rahvusvahelise meeskonnaga mänguarendusettevõtte Gamecani tegevjuht Marten Palu ja turundusassistent Hannele Uutsalu korraldavad teemanädala puhul kutsehariduskeskuses IKT-teemalise infofoorumi "Millised uued võimalused ootavad noori tööturul, kaasa arvatud Pärnus?".

Foorumist võtavad osa arvutite ja arvutivõrkude viimane kursus, IT-süsteemide nooremspetsialisti esimene ja teine kursus ning nende õpilasvarjud.

Oksaare sõnutsi antakse foorumil ülevaade ettevõtluse alustamisest ja infot tööturule sisenemiseks, kuuleb töövõtja ja tööandja ootustest, IKT töökohtade iseloomust, rahvusvahelise ettevõtte virtuaalsest juhtimisest ja töökohtadest sotsiaalmeedias.

Kutseoskuste nädalal võtab PKHK osa mitmest üritustest Eestis ja Euroopaski: Jüri Sammuli nimelisest müürseppade kutsemeistrivõistlusest Jõulukellu Viljandi kutseõppekeskuses, mälumänguvõistlusest Kehtna kutsehariduskeskuses ning Euroopa kutsehariduse ärifoorumist ja kutseoskuste nädala lõpuüritusest Brüsselis.

Teemanädalasse mahuvad PKHK palkmaja ehitaja eriala lõpuaktus, metalliettevõtete ümarlaud ja teenindusõppeosakonna tänuüritus kutsevõistluse võitjatele ja õpetajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles