Filmiklubis linastuvad valusad lood

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "Väsinud end vihkamast".
Kaader filmist "Väsinud end vihkamast". Foto: promo

MTÜ Mondo dokumentaalfilmiklubi näitab kolmapäeval kell 16 Pärnu noorte vabaajakeskuses filme, mis panevad mõtlema saatuse, inimeste võrdsuse ja õnnelikuks saamise teemadel.

Vahur Laiapea dokk "Hing on sees" (2004) toob vaatajateni loo kuuest 20–25aastasest vaimupuudega noorest, kes on kasvanud lastekodus ja olnud lähestikku terve senise elu. Aivar Simmermann mängis noortega psühhodraama toel läbi pildikesi nende elust ja unistustest, emast, isast, lastest, armastusest, sünnist ja sünnipäevast.

Film esitab küsimusi, kas inimesed on hingelises mõttes võrdsed, kuigi vaimses ja kehalises mõttes see alati võimalik pole.

Elen Lotmani film "Väsinud end vihkamast" (2007) kõneleb valusa loo 25aastasest naisest, kes tahab olla õnnelik, luua pere ja teostada end füsioterapeudina. Paraku põeb naine anoreksiat ja varises kokku ühel suvel pärast mitu aastat kestnud varjamist, nagu oleks temaga kõik korras.

Filmi peategelane räägib avameelselt oma haigusest, millega kaasneb nii palju teesklust ja valet, et probleem jääb lähedastel märkamata. Intervjuude vahele on põimitud arsti ülevaade anoreksia põhjustest, haiguskulust ja ravist.

Noor naine vihkab oma haigust ja tahab sellest vabaneda. Ta lõpetab ülikooli ja asub tööle füsioterapeudina, kuid võitlus haigusega kestab.

Mõlemat filmi vaatama pääseb tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles