Uue kunsti muuseum avab jõulukino

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraanlasest filmilooja Mohammadreza abielu on kriisipiirile jõudnud. Dokumentaalfilmis "Pulmafilm" võttis  ta fookusesse pulmarituaalid Iraanis, koos oma eksnaisega seda filmi monteerides lisab ta ajaloolistele kroonikakaadritele omaenda pulmas tehtud ülesvõtteid. Nii loodab mees päästa, mis võimalik.
Iraanlasest filmilooja Mohammadreza abielu on kriisipiirile jõudnud. Dokumentaalfilmis "Pulmafilm" võttis ta fookusesse pulmarituaalid Iraanis, koos oma eksnaisega seda filmi monteerides lisab ta ajaloolistele kroonikakaadritele omaenda pulmas tehtud ülesvõtteid. Nii loodab mees päästa, mis võimalik. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Pärnu uue kunsti muuseum toob koostöös Pärnu filmifestivaliga tänasest 7. jaanuarini pärnakateni uue art house`i tüüpi kino. Jõulukino programmist leiab nii lastefilme, uuemat Euroopa filmiloomingut kui linateoseid, millel on ühtaegu hariduslik sisu ja suur kunstiväärtus.

Sel nädalal linastuvad suvisel Pärnu filmifestivalil Suure Auhinna pälvinud Mohammadreza Farzadi dokumentaalfilm "Pulmafilm" (Iraan, 2015), Fobert Flaherty tõsielufilm "Nanook põhjast" (USA, 1922), Eesti filmi restrospektiivina Lennart Meri dokumentaalfilmid "Šamaan" (1997) ja "Linnutee tuuled" (1977), Nicolas Vanier’ kogu pere mängufilm "Belle ja Sebastien" (Prantsusmaa, 2013) ja Christian Duguay "Belle ja Sebastien: seiklus jätkub" (Prantsusmaa, 2015).

Täna linastuvas auhinnatud filmis "Pulmafilm" on filmilooja abielu kriisipiirile jõudnud. Et siiani pole lahutusest paremat lahendust õnnestunud leida, võttis Mohammadreza oma uue filmi teemaks pulmarituaalid Iraanis. Koos oma eksnaisega seda filmi monteerides lisab ta ajaloolistele kroonikakaadritele ka omaenda pulmas tehtud ülesvõtteid. Nii loodab mees päästa, mis võimalik.

Tummfilm "Nanook põhjast" räägib austatud inuiti küti Nanooki ja tema perekonna elust paarinädalase perioodi vältel. Näidatakse eskimote kaubavahetusi, küttimist, kalastamist ja rändeid keset karmi arktika maastikku ning eskimote toimetulekut sealse karmi kliimaga.

Lennart Meri filmis oma šamaaniloos nganassaanide - Euraasia põhjapoolseimas piirkonnas Taimõri poolsaarel Krasnojarski krai Taimõri rajoonis elutsevat samojeedi rahva loitsimist. Nganassaanid räägivad uurali keelkonna põhja-samojeedi alamrühma kuuluvat keelt, nende kaugemad keelesugulased on soomlased, eestlased ja ungarlased.

Kultuurantropoloogiline dokumentaalfilm soome-ugri rahvaste etnograafiast ja etnogeneesist "Linnutee tuuled"on järg Lennart Meri filmile "Veelinnurahvas" (1970).

Meri interpreteerib soome-ugri hõimurahvaste sugulus-, keele- ning kultuurisuhteid. Soomlased, vepslased, vadjalased, setud, ersamordvalased, mansid, ungarlased, saamid, nganassaanid ja eestlased on üles võetud 1977. aastal Põhja-Soomes, Lapimaal, Vepsamaal, Vadjamaal, Mordvas, Handi-Mansimaal, Ungaris, Taimõri poolsaarel, Setumaal, Saare-ja Muhumaal ning 1970. aastal Neenetsi ringkonnas.

Filmis kuuleb eesti, soome, vepsa, vadja, setu, ersa, mansi, ungari, saami, nganassaani keelt, lisatud on eestikeelsed subtiitrid. Koostöös Soome Mainos TV ja Ungari Televisiooniga toodetud film oli esimene Tallinnfilmi rahvusvaheline koostööprojekt.

Laupäeval ja pühapäeval linastuvad kogupere mängufilmid Bellest ja Sebastienist räägivad väikese poisi ja suure koera sõprusest.

Üksildane, aga südikas poiss Sebastian kohtub Prantsuse Alpides suure valge metsiku koeraga, keda kohalikud elanikud lambakarjade kimbutamises süüdistavad. Koerast ja poisist saavad kiiresti lahutamatud sõbrad, koos nad mängivad ning jalutavad mägedes ja suplevad mägijärvedes. Üksteist kaitstes põgenetakse jahimeeste eest, kes "valget koletist" taga on asunud ajama. Läbi rohkete kaasakiskuvate seikluste seatakse lõpuks õiglus jalule ning sõprus ja headus võidavad.

Teises osas tähistatakse Alpi mägede vahel pisikeses mägikülas  teise maailmasõja lõppu. 10aastane Sebastien ootab kannatamatult Angelina kojusaabumist. Kui aga selgub, et naise lennuk on mägede kohal alla kukkunud ja sealset metsa laastab tulekahju, ei jää poiss hetkekski kõhklema, vaid tõttab koos oma karvase lemmiku Bellega otse seikluste keskele. See, mis teda võõraste mägede vahel ees ootab, muudab poisi elu igaveseks.

Südamlik ja inimlikult soe lugu pakub hingematvalt kauneid vaateid, põnevust ja meisterlikke osatäitmisi nii kahe- kui neljajalgsetelt osatäitjatelt ning sobib vaatamiseks kogu perele. Film on varustatud nii eesti- kui venekeelsete subtiitritega.

Kõik jõulukino seansid algavad kell 18.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles