Tuuletehnoloogia liit: riik loob Eesti Energiale konkurentsieelise

Martin Laine
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuulegeneraator.
Tuulegeneraator. Foto: Ants Liigus

Tuuletehnoloogia liit pöördus konkurentsiameti poole, seades kahtluse alla valitsuse plaani anda Pärnumaal paikneva Tootsi tuulepargi maa-ala kasutamiseks Eesti Energiale. Liidu hinnangul rikutakse nii konkurentsiõigust.

Vändra vallas asuvat Tootsi Suursoo tuuleparki saab planeeringu alusel püstitada kuni 46 tuulikut, mille koguvõimsus on 150 megavatti. See on üks sobivamatest aladest, kuhu Eestis tuulepark rajada.

Tuuletehnoloogia liidu pöördumises märgitakse, et rahandusministeerium valmistab ette eelnõu, millega antakse Eesti Energiale 4,1 miljonit eurot väärt kinnistu Tootsi Suursoo alal, et riigifirma saaks sinna soovi korral tuulepargi rajada.

Liit on seisukohal, et nii loob riik oma ettevõttele konkurentsieelise teiste tuuleenergia tootjate ees.

Tuuletehnoloogia liit toob välja, et praeguseks on ehituslube väljastatud lisatuuleparkide püstitamiseks kogumahus 258,8 megavatti, millest Eesti Energia kavandatav Tootsi tuulepark mahus 115 megavatti moodustab 46 protsenti. 

"Seega mõjutab iga lisatuulepark tuulenergeetika toetuste mahu jaotust eri tootjate vahel," seisab tuuletehnoloogia liidu pressiteates.

Kaitseministeerium takistab Ida-Virumaale tuuleparkide rajamist. Alternatiivina sobiks eraettevõtjatele, kui võimaldataks parke püstitada Pärnu maakonda, kus puudub kaitseministeeriumi vastuseis.

Liit leiab, et olukord, kus riik ühelt poolt takistab üleriigilise planeeringuga Ida-Virumaale tuuleparkide rajamist, põhjendades seda riigikaitse seadmete segamisega, aga teisalt loob oma tütarettevõttele ainuvõimaluse Tootsi tuulepargi ehitamiseks, ei ole kooskõlas vaba konkurentsi põhimõtetega.  

"Puudub kahtlus, et samale alale tuulepargi püstitamisest on peale Eesti Energia huvitatud teisedki tuuleenergeetika arendajad," teavitas liit.  

VASTULAUSE

Margus Vals, Eesti Energia juhatuse liige

Tootsi tuulepargi arendamise eesmärk on suurendada taastuvenergia tootmist Eestis. Selle ootuse on Eesti Energiale seadnud Eesti riik. Oleme teinud ettevalmistusi Tootsi tuulepargi rajamiseks juba 2011. aastast. Maade üleandmine on loomulik jätk meie senisele arendustegevusele.

Peale Tootsi Suursoo on Eestis teisigi sobivaid alasid tuuleparkide arendamiseks, näiteks Aidus on tuuletehnoloogia liitu kuuluvatel ettevõtetel õigus rajada märkimisväärses mahus tuulikuid.

Tuulepargi rajamiseks on käimas rahvusvaheline ehitushange 38–52 tuuliku püstitamiseks aastaks 2019. Hankele oodati osalema kõiki tuulikutootjaid, kellel on küllaldane kogemus, tegevusmaht ja tõestatud tehnoloogia tuulikute tootmiseks. 

Arvestades, et Tootsi tuulepark on Balti riikide seni mastaapseim tuulepark, on selles võimalik kasutada ainult referentsidega tõestatud tehnoloogiat. 

Hankele kvalifitseerimiseks pidid pakkujad näiteks olema paigaldanud vähemalt viimase kümne aasta jooksul keskmiselt 30 megavatti aastas ehk kokku 300 megavatti, viinud ellu vähemalt kolm tuulepargi ehitamise projekti viimase kuue aasta jooksul mahus 25 miljonit eurot ja rakendama tõestatud sertifitseeritud tehnoloogiat. Ehitusehanke kvalifitseerimise nõuete eesmärk on tagada tuulepargi rajamine soovitud mahus, tähtaja, töökindluse ja ressursikasutusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles