Ülikiire internetiga liitumine läheb odavamaks

Lauri Habakuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: shutterstock.com

Riigikogu võttis täna vastu seaduse, millega vähendatakse sidevõrgu taristu kasutuselevõtu kulusid, aidates nii kaasa ülikiire interneti ehk lairibaühenduse viimisele hajaasustusega piirkondadesse.

Lairibavõrgu töörühma esimees, Pärnumaalt riigikokku valitud Andres Metsoja tõi esile, et praegu on ülikiire internet peamiselt suurte linnade kortermajades või ärihoonetes. "Maapiirkonnad, eramud või keskustest eemal asuvad ettevõtted peavad leppima eelmisest sajandist pärit ühendustega," sõnas Metsoja.

Metsoja ütles, et ülikiire interneti ligipääsu ja ehituse maksumust saab vähendada, võttes kasutusele olemasolevad taristud. "Täna vastu võetud seaduse abil tagatakse sideettevõtjatele juurdepääs ülikiire interneti pakkumiseks vajalikule taristule: mastidele, kaabelkanalitele, torudele, kontrollkaevudele, juurdepääsuluukidele, kaablikappidele, antennirajatistele, tornidele ja postidele," täpsustas riigikogu liige.

Metsoja sõnutsi täpsustab seadusandja nüüd tingimusi sidevõrgu taristu kasutuselevõtuks. Ta lisas, et ülikiire internetiühenduse viimine ettevõtetesse ja kodudesse on uue valitsuskoalitsiooni prioriteet.

Riik toetab juurdepääsuvõrkude rajamist kümne miljoni euroga aastas. "Seda tingimusel, et vähemalt niisama palju panustavad sellesse kohalikud omavalitsused ja äriettevõtted," täpsustas Metsoja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles