Ühing vaatleb valimispäeval probleemseid jaoskondi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised
Valimised Foto: Ants Liigus

Ühing Korruptsioonivaba Eesti kutsub inimesi üles end valimiste vaatlejaks registreerima ja kavatseb suunata vaatlejaid nendesse valimisjaoskondadesse, kus eelnevalt on valimisprotseduurides probleeme esinenud.

„2009. aasta kohalike omavalitsuste valimiste vaatlemine näitas, et teatud valimisjaoskondades eksiti süstemaatiliselt mitmesuguste reeglite vastu,“ ütles korruptsioonivastase ühingu tegevjuht Asso Prii. „Näiteks ei pööratud mitmel juhul erilist tähelepanu valijatelt isikut tõendava dokumendi küsimisele,“ lisas ta.

Samuti märkasid vaatlejad 2009. aastal mõnes jaoskonnas keelatud valimisagitatsiooni. Näiteks rippusid ühe jaoskonna sissepääsu juures seinal kampaaniaplakatid ning esines olukordi, kus hääletusruumi sisenesid isikud, kellel oli käes kampaaniamaterjal ja kes püüdsid oma käitumisega endale tähelepanu tõmmata.  

Oli juhuseid, kus jaoskondade ette kogunesid inimesed, kes kandsid mingi erakonna sümboolikaga särke või vihmavarje. Vaatlejate abiga püüab ühing 2011. aasta riigikogu valimistel selliste rikkumiste arvu vähendada.

Ühing kutsub üles võimalikest valimistega seotud rikkumistest kohe teada andma e-posti aadressil valimised@transparency.ee või telefonil 682 7300, et koondada infot probleemsetest valimisjaoskondadest ja suunata valimispäeval, 6. märtsil nendesse rohkem vaatlejaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles