Fotograaf õpetab: kuidas telefoniga hämaras kvaliteetseid pilte teha

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hämaras pildistamisel on kõige olulisem leida valguse ja varju õige tasakaal. Kõik pildi detailid ei peagi nähtavad olema, lähtuda võiks foto peamise objekti valgusest.
Hämaras pildistamisel on kõige olulisem leida valguse ja varju õige tasakaal. Kõik pildi detailid ei peagi nähtavad olema, lähtuda võiks foto peamise objekti valgusest. Foto: Marko Paloveer

Antti Aasma ja Andres Raudjalg annavad nõu, kuidas pildistada õhtupimeduses või hämarates ruumides. 

Aasma sõnutsi peitub üks levinumaid põhjusi, miks telefoniga pildistades fotod välja ei tule, mustas kaamera klaasis. "Tihti on telefonikaamera väikesed objektiivid tolmused, rasvased või isegi kriibitud, mis jätab pildi kvaliteedile jälje. Objektiivi puhtaks pühkimine on kindlasti üks säravate piltide eeldus,"  juhendab Aasma.

Et telefonikaameratest võimalikult head pilti välja meelitada, soovitab Aasma kasutada PRO-režiimi, mille abil saab käsitsi sättida ISO väärtusi ehk sensori valgustundlikkust, säriaega, kompensatsiooni ja valge balanssi. Kui manuaalsätted on paigas, tasub Aasma jutu järgi igal juhul mõelda pildistamise ajal stabiilsele asendile.

Kuigi paljudel pildistajatel võib olla kiusatus kasutada parema tulemuse saamiseks välku, mida on telefonimenüüs hõlbus sisse-välja lülitada, soovitab Raudjalg välguga piiri pidada. "Hämaras välguga pildistades jääb objekt keskel tavaliselt ülevalgustatuks ja taust justkui pimedasse kotti. Kui peokoha valguse värv erineb välgu värvist, jäävad näod kummalised ja ebaloomulikud," õpetab ta. Pigem soovitab piltnik targalt ära kasutada olemasolevat valgust.

Kuigi tehnoloogia areneb kiiresti ja telefonidelegi on lisandunud viimastel aastatel võimalus kasutada eraldi optilise suumiga objektiive, soovitab Raudjalg sellest hoiduda, eriti digisuumist, mille kasutamine halvendab pildikvaliteeti silmanähtavalt. Optilise suumi puhul kehtib üldreegel: mida rohkem seda kasutada, seda enam valgust vajad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles